L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha defensat aquest diumenge la necessitat d'establir un "diàleg" sobre el conflicte català "on es puguin plantejar totes les alternatives". Ho ha defensat en una entrevista a la Cadena Ser, on també ha reconegut que "desitjava" l'acord entre PSOE i Podemos per desbloquejar la investidura. 

Pel que fa al diàleg amb Catalunya, Zapatero defensa que ha de ser un "diàleg obert i sincer", que "no cessi" i "on, òbviament, cadascú pugui plantejar totes les alternatives". També defensa que els independentistes han de "saber que van fer un viatge a enlloc que no té retorn", però aposta per la "intel·ligència de la democràcia espanyola i la generositat dels valors democràtics".

"Hem d'allargar la mà perquè tornin d'aquest viatge i buscar un acomodament millor i un marc de convivència més adequat", ha afegit en aquest sentit. 

En els últims mesos, Zapatero ha estat la veu del socialisme que més favorable s'ha mostrat al diàleg amb Catalunya, malgrat l'ofensiva de la dreta, i ha arribat a defensar estudiar indults per als presos, així com també ha estat contundent a l'hora d'afirmar que l'independentisme no és violent.