L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que aquest dissabte va encapçalar la delegació del PSOE en la trobada amb Junts a Ginebra, ha reafirmat aquest diumenge el seu suport a l'amnistia en un acte a Andalusia. Plantejant un escenari de futur en què la societat espanyola miri enrere, Zapatero s'ha mostrat convençut que el que sentiran sobre els pactes amb l'independentisme i la llei d'amnistia serà orgull". "Ens sentirem orgullosos del moment actual, en el que, sota un govern socialista de Pedro Sánchez es va aprovar una amnistia que va obrir un temps de serenitat i calma", ha defensat, i ha insistit que "les amnisties porten coses bones". 

Durant la seva intervenció en un acte celebrat a la localitat sevillana de Coria del Río en què ha estat reconegut amb un dels premis 4 de Desembre atorgats per la Fundació Andalusia, Socialisme i Democràcia, Zapatero ha assegurat que el moment actual és "molt decisiu" perquè suposa l'inici d'una "nova etapa d'Espanya" en la qual, d'una banda, "tornarà a compartir un destí amb Catalunya, amb el principi de l'entesa", i, d'altra banda, s'aconseguirà la "reducció de les desigualtats socials" a través de les polítiques de l'executiu de Sánchez. 

Zapatero recorda que els partits polítics són "lliures de reunir-se amb qui vulguin"

El dia que el Partit Popular ha celebrat una nova manifestació a Madrid contra Sánchez, a qui ha acusat d'actuar en contra de la Constitució, Zapatero ha volgut recordar alguns dels principis recollits en la Carta Magna. Especialment, la concepció dels partits polítics, que ha recordat que són "lliures per reunir-se amb qui vulguin, on vulguin i com vulguin", a propòsit de les crítiques a la reunió entre el PSOE i Junts a Suïssa, en la qual es va escollir el diplomàtic salvadoreny Francisco Galindo Vélez com a coordinador del mecanisme de verificació dels acords entre ambdues formacions.

L'expresident ha subratllat que "només el Tribunal Constitucional pot determinar què és constitucional i què no", i que és una tasca que no li pertoca a "Genova". "Això és democràcia, lliure, tant que invoquen la llibertat", ha reblat Zapatero, que ha conclòs que, "els que invoquen, s'atribueixen i amenacen amb la Constitució són els que menys hi creuen". 

En un to més sarcàstic, l'expresident socialista ha demanat ser "comprensius" amb la dreta perquè estan "digerint a poc a poc" tot el que està succeint, i els ha aconsellat que es "prenguin una til·la" perquè "hi haurà govern durant quatre anys". En aquest sentit, ha reivindicat el PSOE com "l'única força política que en la història de la democràcia ha estat en tots els consensos en defensa de l'Estat i que ha impulsat les grans reformes que han fet el país més digne, més decent, més obert i més modern". "Tenim 144 anys d'història i, per tant, podem tenir 144 anys de paciència amb la dreta", ha apuntat per treure ferro a les constants crítiques del sector conservador.