L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha intervingut a l'obertura del congrés del PSC per defensar el vot del PSOE a la suspensió de l'autogovern de Catalunya l'any 2017, amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però també per reivindicar l'aprovació de la llei d'amnistia. "Que ningú pugui dir que perquè defensa altres idees està en desigualtat de condicions. No volem una democràcia d’herois ni de màrtirs sinó de polítics responsables que guanyen o perden a les eleccions i accepten el resultat electoral", ha reclamat.

Davant la plana major dels socialistes catalans, que celebren el seu 15è congrés al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, Zapatero ha assegurat que la llei d'amnistia, que aquesta setmana va ser aprovada a la Cambra baixa espanyola, recull el millor esperit de la Constitució, que defensa la concòrdia i la reconciliació. Zapatero, que ha retret que el PP des de l'oposició no ha demostrat mai "el patriotisme de la generositat" que porta a posar l'espatlla quan cal per fer costat al govern, ha recordat que des de l'oposició va fer costat a l'executiu de José María Aznar en la lluita contra ETA. "Vint anys després em reconeixereu que vaig tenir bastant de mèrit, pactar amb Aznar", ha ironitzat.

Suport al 155

Per aquesta raó, ha assegurat que quan l'independentisme va portar Catalunya a un "viatge cap enlloc", el partit socialista va fer costat al 155, "perquè les coses tornessin al seu lloc i no més enllà". Després d'aquell episodi, Zapatero ha defensat la necessitat de substituir el dret penal per la política, perquè "com més dret penal, més trigarà la democràcia a aconseguir els objectius de democràcia i reconciliació"

Després que el president, Pere Aragonès, ha anunciat la convocatòria de les eleccions catalanes per al 12 de maig, el congrés del PSC s'encarregarà d'escollir aquest dissabte el candidat a la presidència de la Generalitat, per la qual cosa, tot i que es dona per descomptada la candidatura de Salvador Illa, s'ha obert un període de recollida de signatures per aquells dirigents que aspirin a encapçalar la candidatura.

Aquest fet ha provocat les ironies de Zapatero. "Semblava aquell toc d'humor que us distingeix", ha explicat l'expresident, que s'ha desfet en elogis al primer secretari assegurant que, en la seva llarga experiència política, en poques ocasions una organització política té tan clar qui ha de ser el seu candidat, "un lideratge tan autèntic, creïble, sòlid i guanyador, com Salvador Illa a la presidència de la Generalitat".

 

Congrés de la victòria

El congrés ha arrencat amb l'elecció de Sílvia Paneque com a presidència d'aquesta cimera. La dirigent gironina s'ha encarregat de les salutacions als assistents a la inauguració del conclave: entre els quals, dos representants del PP i un de Cs, que han estat saludats amb aplaudiments, com la resta de convidats, però cap membre d'ERC ni Junts.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha arrencat la seva intervenció pronosticant que aquest congrés serà recordat com "el de la victòria", que consolidarà la candidatura que ha de portar Illa a la presidència de la Generalitat, per tancar l'etapa oberta pel procés independentista, després que el partit socialista ha aconseguit sumar les successives victòries electorals a Catalunya, a les municipals i a les generals. "Serà de nou un president de totes i tots els catalans per primer cop des que Montilla va deixar la presidència de la Generalitat. Tornar a tenir un president de tots", ha pronosticat.

Catalunya sense fractures

L'alcalde de Barcelona ha assegurat que el congrés del partit haurà de reforçar l'ànima federalista del partit i ha pronosticat que el PSC demostrarà que està preparat per governar Catalunya. "Som l'ànima de la unitat civil a Catalunya, la ròtula de la convivència", ha assegurat Collboni, que ha carregat contra els projectes que "enfronten catalans amb catalans i amb la resta d'Espanya".

A la inauguració del congrés ha intervingut també la presidenta del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, Iratxe García, que ha agraït a Illa que defensi una "Catalunya sense fractures". "Salvador és un gran progressista, un català que es reconeix a l'Espanya diversa, a partir del 12 de maig seràs el president i no et faltarà la nostra ajuda. Ens deixarem la pell perquè aconsegueixis la victòria a les properes eleccions", ha garantit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!