L'avançament electoral ha accelerat l'agenda política dels partits, incloent-hi la tria dels candidats pel pròxim 12 de maig. Aquest divendres, el PSC inaugura el seu XV Congrés, el qual marcarà el camí del partit cap a les eleccions catalanes. El consell nacional es reunirà de forma extraordinària per adaptar el reglament i incorporar a l'ordre del dia l'elecció del candidat. Dissabte al migdia, després de ratificar Salvador Illa com a primer secretari dels socialistes, els delegats votaran a mà alçada Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. És a dir, que el mateix dissabte Salvador Illa podrà sortir proclamat com el candidat dels socialistes catalans a la Generalitat.  

Més de 2.000 persones, entre els 1.300 delegats i els 700 convidats i observadors, participaran en la trobada, que se celebrarà del 15 al 17 de març al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, ​​i tindrà com a principals protagonistes el mateix Illa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que clausurarà el congrés diumenge, i l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que participarà en l'obertura aquest divendres.

Si bé el tret de sortida al congrés es donarà aquesta tarda. Salvador Illa va tancant alguns dels noms que formaran part de la nova executiva del PSC. A banda del nom de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que assumirà la viceprimera secretaria del partit, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, serà la portaveu del PSC, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, l'adjunt a la primera secretaria del partit i president del consell d'alcaldes. A més, Miquel Iceta continuarà com a president del partit. Fins al moment, tot apunta que l'executiva tindrà una línia continuista. 

Un congrés per consolidar-se

Els socialistes afronten aquest congrés amb la intenció de consolidar-se com a "alternativa sòlida" a Catalunya. La confiança no emana només dels socialistes catalans, sinó també de la Moncloa. El passat dijous, fonts del govern espanyol apuntaven al 12-M com una oportunitat de canvi i confien que el PSC pugui governar en solitari, encara que sigui en minoria. La Moncloa considera que la convocatòria de les eleccions anticipades a Catalunya beneficia les posicions del PSOE. "Ens va bé que primer hi hagi les basques i després les catalanes, perquè ens dona empenta a les europees", sostenen.

Per la seva banda, el futur candidat dels socialistes, Salvador Illa, ha mostrat la mateixa confiança. Illa va celebrar la convocatòria electoral: "Catalunya necessita un president, no un candidat". Pocs minuts després que el president Pere Aragonès anuncies la seva decisió d'avançar la convocatòria electoral, Illa va comparèixer davant dels mitjans i va afirmar que "com més aviat votin els catalans, millor". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!