Fins ara, és el primer pes pesant del socialisme espanyol que surt a fer-ho. Ha estat José Luis Rodríguez Zapatero, qui aquest dilluns ha rebutjat que es vulgui vincular l'independentisme amb la violència, després de l'empresonament de set CDR acusats de terrorisme. A més a més, ha demanat aparcar l'article 155 que tant en boca està del seu successor Pedro Sánchez. Ha recordat que és una mesura "excepcional" i que primer s'ha d'aprofundir en la via del diàleg.

En una entrevista aquest dilluns a RNE, l'exdirigent socialista ha defensat que cal ser "prudents" quan es parla de violència, malgrat que una part de l'independentisme estigui en la "via radical". En aquest sentit, ha subratllat que "fins ara hem tingut situacions difícils però una actitud pacífica del moviment independentista".  I ha afegit: "La immensa majoria dels catalans tenen una cultura pacífica, democràtica inequívoca, i hem de ressaltar això per damunt de qualsevol circumstància”. S'ha mostrat totalment reaci a "incorporar el risc de violència al debat polític i social que tenim a Catalunya".

Malgrat que Pedro Sánchez no para d'amenaçar amb una hipotètica aplicació de l'article 155, l'exsecretari general del PSOE ha recordat que és una mesura "extraordinària" que s'ha d'adoptar "en circumstàncies molt i molt excepcionals". És per això que ha instat a "intentar forjar tots els espais i actituds en favor del diàleg, el retrobament i la convivència i no els que porten més divisió i confrontació".

Pel que fa a la sentència del Tribunal Suprem sobre els presos polítics, Zapatero ha assegurat que “l’independentisme ha de tenir clar que no és un fet polític, i per tant no pot ni ha de condicionar el procés polític”. “Amb una sentència o una altra ens hem de preparar i fer un grandíssim esforç”, ha dit.