L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha posat en dubte aquest divendres que es puguin acusar els líders independentistes de rebel·lió per l'1-O. "La veritat és que quan se sent el terme rebel·lió, sembla que soni a alguna cosa molt forta. Que no només són paraules i votacions, sinó accions concretes i directes. El dret permet moltes interpretacions", ha afirmat en declaracions a la premsa en un acte a Madrid. Tot i no voler posicionar-se explícitament sobre si se'ls pot acusar de rebel·lió, ha considerat que la caracterització d'aquest delicte al Codi Penal "no és de les millors".

L'expresident Zapatero ha afirmat que té una opinió sobre si hi va haver un delicte de rebel·lió o no, però ha explicat que prefereix guardar-se-la. "Crec que no aporto res al que desitjo que passi: una solució política i no des del punt de vista de les conseqüències penals", ha argumentat.

En aquest sentit, ha qualificat de "maniqueisme" que es posicioni políticament a un lloc o a un altre quan algú es pronuncia sobre si hi ha hagut rebel·lió o no. I ha afegit que no es trobarà el camí discutint sobre si aquest delicte va tenir lloc. "Això no pot substituir la política, que és el que necessitem", ha reclamat. 

Carrega contra Casado

Zapatero també ha assenyalat el líder del PP, Pablo Casado, de qui ha dit que s'"equivoca" quan exagera "extraordinàriament" i tria la paraula "més gruixuda" per fer oposició, en al·lusió al debat del Congrés en què va acusar el president Sánchez de ser "partícip i responsable" del cop d'Estat que, a parer del popular, s'està perpetrant a Catalunya.

En declaracions als mitjans abans de participar en la presentació de la Càtedra Cartagena d'Integració Iberoamericana, Rodríguez Zapatero ha recalcat que la seva experiència li diu que una oposició "molt radical" deixa de tenir credibilitat davant l'opinió pública, per bé que ha afegit que s'ha de donar un marge a Casado perquè "fa poc temps" que lidera el PP i ha d'anar afirmant la seva posició.