L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha apostat aquest dilluns per “normalitzar” un retorn de Carles Puigdemont a Catalunya a través “d’un camí de respecte a la justícia” per “tornar a la situació” anterior al seu exili. Ha assenyalat, també, que en aquesta legislatura l’actual cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha “marcat el camí” a través dels indults i de la taula de diàleg. Zapatero també ha tancat files amb Sánchez afirmant que dona suport a cada acció que ha impulsat el seu executiu a Catalunya en la qüestió del conflicte polític.

En una entrevista als Matins de TV3, l’expresident socialista ha estat molt quirúrgic en les seves paraules. “Desitjaria que aquesta situació profundament anòmala, la del senyor Puigdemont marxant de Catalunya i d’Espanya, en algún moment es recuperés; a través del camí del respecte a la justícia”, ha manifestat José Luis Rodríguez Zapatero, que també ha volgut deixar clar que “tothom ha de posar de la seva part”. “El president Sánchez té tota la voluntat que Catalunya senti que després del que va passar el 2017 hi ha més determinació per recuperar la concòrdia, el diàleg i la reconciliació”, ha manifestat l’expresident del govern espanyol. 

Lloa els indults i la taula de diàleg

“Els indults i la taula de diàleg han estat fonamentals”, segons Zapatero, per fer les primeres passes en la solució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Ha reconegut, paral·lelament, que l’origen d’aquest conflicte “va arrencar” en la sentència de l’Estatut del Tribunal Constitucional. “Va ser la sentència el que va crear una bretxa”, ha assenyalat l’expresident espanyol en aquesta entrevista. Tot i això, i en la seva defensa per la justícia espanyola, ha volgut remarcar que, tot i estar-hi en contra, “la vaig acatar”. 

Zapatero ha estat preguntat per Carles Puigdemont perquè aquest dimecres 5 de juliol el Tribunal General de la Unió Europea sentenciarà sobre la immunitat del president de la Generalitat a l'exili. Qualsevol pronunciament del TGUE pot sacsejar la imatge d’Espanya a Europa, perquè l’Estat pot quedar en evidència tant si manté la immunitat de Carles Puigdemont com si li denega.

Si el tribunal manté la immunitat de Puigdemont, el president podrà passejar-se pel continent sense haver de patir per cap euroordre i, segons com, caldria veure si podria fins i tot trepitjar l’estat espanyol. Ara bé, si Puigdemont perdés la immunitat, començaria un nou procés judicial a Bèlgica que hauria d’analitzar si cal extradir-lo o no, tenint com a base el pronunciament que va fer el TJUE el passat mes de gener; i Espanya tornaria a centrar totes les mirades per perseguir un president pel fet d’haver posat les urnes.