Pedro Sánchez, president del Govern espanyol, ha estrenat aquesta setmana la presidència espanyola de la UE, i està aprofitant tots els actes oficials per reivindicar el seu perfil i destacar la seva presència internacional, possiblement amb les eleccions generals del 23 de juliol a l'horitzó. Aquest diumenge, Sánchez ha rebut a La Moncloa a Charles Michel, president del Consell Europeu, qui no ha escatimat en elogis cap a Espanya i el seu president. Després d'una reunió que ha superat la duració prevista, tots dos mandataris han comparegut davant dels mitjans per destacar la preparació i els objectius de la presidència espanyola del Consell de la UE i han coincidit en la importància de continuar donant suport a Ucraïna, com a principal objectiu.

Pel que fa al suport a Ucraïna, Sánchez ha reiterat el compromís dels Vint-i-set tant de manera simbòlica com amb mesures concretes. Segons ha dit Sánchez, Espanya treballarà "afanyosament" per aconseguir avenços en tots els fronts i "donar suport al poble ucraïnès en la seva lluita per la defensa dels valors europeus". Charles Michel també ha posat en relleu que Espanya ha realitzat una "excel·lent preparació per a aquest període semestral" i que els temes en els quals el país vol centrar-se estan "en sintonia" amb els interessos dels ciutadans. 

Durant la compareixença, Sánchez ha reiterat les prioritats d'Espanya durant la seva presidència de la UE: reindustrialització, transició ecològica, justícia social i unitat dels Vint-i-set. El mandatari espanyol ha afirmat que les institucions i la ciutadania "estaran a l'altura de les circumstàncies" durant aquests sis mesos de mandat. Sánchez ha destacat que la presidència espanyola de la UE busca "impulsar avenços significatius que millorin la vida dels ciutadans europeus" i que es prendran "decisions clau" per al present i el futur tant d'Europa com del món.

L'ex primer ministre de Bèlgica ha elogiat el lideratge de Pedro Sánchez en els darrers anys com a president del govern espanyol. Michael ha destacat que en un moment en què la Unió Europea ha enfrontat desafiaments com la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la crisi energètica, Espanya "ha estat un dels principals líders del bloc supranacional". A més, ha ressaltat els esforços de Sánchez en visitar Ucraïna en el seu primer dia com a president del Consell, qualificant-ho com un "missatge contundent de suport al poble ucraïnès".

La reunió entre Pedro Sánchez i Charles Michel marca l'inici del mandat d'Espanya al capdavant de la Unió Europea, coincidint amb el recent viatge del president del Govern a Ucraïna. Durant aquests sis mesos, Espanya acollirà reunions d'alt nivell en les quals es prendran decisions clau per al futur de la Unió Europea i els estats membres.