L'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que el fet que Francisco Franco estigui enterrat al Valle de los Caídos, al costat de "tantes víctimes" de la Guerra Civil i la dictadura, és un fet "gairebé incompatible" amb un bon llegat democràtic, i considera que un dictador "no pot estar enterrat en un lloc d'honor".

En declaracions als mitjans, abans de participar en una trobada amb militants del PSOE, l'expresident ha dit que el decret llei aprovat pel Consell de Ministres és "una decisió que fa la nostra democràcia més forta, que consolida arrels democràtiques i que, enfront del que alguns diuen, és conseqüència d'una bona transició i evolució democràtica, perquè la democràcia és un procés obert que va perfeccionant-se".

José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat que si es fa una reflexió de les bases que es van acordar durant els anys de la Transició, el que s'ha fet en aquests quaranta anys és "anar omplint continguts democràtics en lleis de drets, en l'estat del benestar social i també en els fonaments democràtics".

La Fundació Francisco Franco

Sobre l'oposició de la Fundació Francisco Franco a l'exhumació i preguntat per si s'hauria d'il·legalitzar aquesta fundació, considera que la democràcia és un espai públic que dona oportunitats, fins i tot a aquells que estan contra ella. Ara bé, opina que caldrà veure quina és la naturalesa que té la fundació.

També llança un missatge a la família de Francisco Franco i demana que valorin que la democràcia "no l'ha tractada malament i que fins i tot ha estat generosa amb ells". "Ho podrien considerar una sola vegada perquè ha estat així", ha subratllat.

Finalment, ha mostrat la seva preocupació perquè els partits de l'arc parlamentari no tinguin una actitud "més clara i més diàfana" sobre l'exhumació de les restes de Franco. "Crec que haurien de reflexionar i hauríem de procurar un debat serè, tranquil, raonable sobre fets que tanquen la nostra memòria en favor de la democràcia. Cada vegada que una fossa permet a famílies que han sofert conèixer què va passar i rendir un homenatge, crec que la democràcia és més forta".