L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit avui que l'"únic camí" per recuperar el temps perdut i intentar solucionar el conflicte amb Catalunya és tornar a la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l'Estatut, que va ser quan es va produir la "fractura". 

En la inauguració d'unes jornades del Col·legi General de l'Advocacia Espanyola per commemorar el 40è aniversari de la Constitució, Zapatero ha dit que quan el principal partit de l'oposició, el PP, va rebutjar la reforma de l'Estatut, que va recórrer davant el TC, es va produir el "trencament del consens bàsic" del model de la Constitució de 1978. 

Per això, ha considerat que si es vol superar aquesta fractura, és necessari tornar al moment en què es va produir i cal seure a dialogar i prendre mesures de recuperació de la confiança "per les dues parts", tant de les forces polítiques estatals i el govern espanyol, com de la Generalitat. 

Zapatero ha manifestat que segueix "discrepant" de la sentència del 2010, que va declarar inconstitucionals alguns articles de l'Estatut en els seus fonaments jurídics, perquè creu que el text català respectava escrupolosament la Constitució. 

"Si volem recuperar el temps perdut en el conflicte de Catalunya hem de tornar al 2010 i a aquesta sentència, no hi haurà un altre camí", ha advertit, encara que en aquesta via de solució també està una reforma de la Constitució que, no obstant això, veu més difícil. 

Segons el seu parer, el primer que cal fer és parlar i realitzar un "autèntic desfogament" de tot el succeït, des de l'aposta sobiranista d'Artur Mas, al "disbarat" de les decisions del Parlament al setembre, o el referèndum de l'1-O perquè és l'única manera d'arribar a un "terreny comú" i aconseguir una aproximació. 

A més, ha considerat que la responsabilitat institucional està en aquests moments en els partits de l'oposició, en concret el PP i Ciutadans, que han d'ajudar el govern espanyol i ser tan lleials com va ser el PSOE amb les mesures que va adoptar l'expresident Mariano Rajoy amb Catalunya. 

Un "gran consens" sobre la reforma constitucional

Segons el seu parer, si la reforma de la Constitució no s'aborda des de la generositat de tots els partits i només mirant l'interès general, Espanya tindrà "un conflicte obert i greu per molts anys" amb Catalunya. Zapatero ha insistit que la solució per al conflicte amb Catalunya ha de ser "eminentment política" i des del dret constitucional, no amb el dret penal. 

Pel que fa a la Constitució, l'expresident ha situat com "gran repte" reformar el model territorial, al qual es refereix el títol VIII, i ha avisat que "si cada força política està en la seva trinxera, no veurem reformes" en aquest àmbit. 

Així, ha acabat la seva intervenció reclamant als líders polítics que facin els grans consensos necessaris per a aquesta reforma i ha indicat que per celebrar els 40 anys de la Carta Magna, "res seria millor" que arribar a desembre d'aquest any amb un "gran consens" sobre la reforma constitucional.