José Luis Zapatero ho té clar, el procés d’independència no va enlloc. Així de dur s’ha mostrat aquest vespre en el primer míting de campanya del PSC. “El procés no acabarà amb independència”, ha assegurat a Santa Coloma de Gramenet, cosa que entén que és bona i per la qual “ningú s’hauria de sentir estranyat ni frustrat”.

L’expresident espanyol ha remarcat que la Catalunya actual no s’entén sense l’Espanya “que va apostar per l'obertura” durant la transició. De la mateixa manera que no s’entén Espanya sense “la força cultural i els valors” de Catalunya. Per això ha apostat per seure a dialogar i reformar el pacte amb Catalunya perquè “res és per sempre”, “excepte estar junts” ha afegit.

“No hi ha res millor que estar junts i viure junts” ha argumentat Zapatero. El dirigent socialista ha defensat “construir junts les llibertats”, perquè si una de les dues falla en aquesta construcció, Catalunya o Espanya, “fallarien totes dues”.

Davant d’un auditori de 500 persones que han emplenat el Teatre Josep Maria de Sagarra, Zapatero ha defensat “la força del diàleg, de la convivència i de l’autoritat” i ha demanat que en aquest procés no es “demonitzi ningú”. L'han acompanyat la candidata del PSC, Meritxell Batet, el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i l'alcaldessa del municipi, Núria Parlon.

Zapatero, acompanyat dels socialistes catalans a l'inic de l'acte / Maria Macià

El PSOE contra tots

També hi ha hagut crítica per Podemos, partit que amenaça amb un sorpasso als socialistes. Zapatero ha criticat que s’hagi obert el debat entre la vella i la nova socialdemocràcia perquè, segons ha dit, “només n’hi ha una i és el PSOE”. “Una pàtria no són els discursos, sinó les institucions serioses” ha reblat, rebutjant les ideologies “antisistema”.

El socialista no s'ha oblidat del PP, a qui ha retret que doni la culpa de la crisi al govern Zapatero quan es tractava d’una crisi internacional de la qual els populars van voler treure’n profit.

La candidata catalana, Meritxell Batet, ha presentat la seva formació com “l’esquerra real, la que no es queda en la utopia” i guiada per principis “socialdemòcrates, catalanistes i federalistes”. Batet ha volgut posar en valor els orígens del partit, carregant indirectament contra C’s i Podemos a la vegada. “No hem nascut en un plató, ni en una universitat, no vam néixer contra res, sinó a favor dels treballadors” ha sentenciat.

Una campanya difícil

Núria Parlon, una de les grans promeses socialistes, ha fet un discurs més propi d’una líder destacada del partit que d’una alcaldessa de l’àrea metropolitana. Després de ser rebuda amb una gran ovació pels seus conciutadans, ha acceptat que aquesta serà “una campanya difícil” però s’ha mostrat convençuda que el partit socialista guanyarà. L’alcaldessa ha aprofitat per reivindicar la tasca municipal, escoltada amb atenció per l’exalcaldessa Manuela de Madre a primera fila.

De cara al 26-J, ha animat a anar a votar tenint en compte el “bagatge” del que va passar després de les passades eleccions, referint-se al "no" d'Iglesias al govern de Sánchez, ja que no veu aquests comicis com una repetició sinó com unes eleccions noves.