La candidata a la presidència del govern espanyol per Sumar, Yolanda Díaz, ja ha començat la campanya per a les eleccions generals 2023, encara que quedin dues setmanes per a l’inici oficial. Així ho ha dit en un acte, aquest diumenge al matí a Cornellà de Llobregat, on ha afirmat que “ja estem en campanya”, i on ha assegurat que PP i Vox representen “la coalició del no per a Catalunya”. Ara bé, més que el que ha expressat en aquest primer acte de la líder de Sumar a Catalunya, la importància ha estat en el que ha evitat, precisament després d’una setmana de friccions amb els comuns per la inclusió o no de la proposta de referèndum a Catalunya.

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

🟡 Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?

Cal tenir present que En Comú Podem, que ha format coalició amb Sumar per a les eleccions legislatives del 23 de juliol, ha defensat aquests dies la inclusió, al seu programa electoral, d’una proposta de referèndum per decidir el futur polític de Catalunya, però que Díaz es va limitar a apuntar que no hi havia “cap programa de Sumar - En Comú Podem” sinó únicament el de Sumar. Si aquest diumenge algú esperava que Díaz aprofités la seva visita a Cornellà per clarificar la posició públicament sobre la qüestió, el fet és que no hi ha hagut cap paraula sobre el tema al seu discurs.

De fet, Yolanda Díaz, ha reclamat que el país "es posi dempeus" el 23-J davant "la coalició del no per a Catalunya" que creu que representen PP i Vox i ha assegurat que la dreta "no guanyarà" les eleccions i ha reivindicat el seu projecte, "a favor de la vida i que té clares les preocupacions de la gent", i per això ha assegurat que defensa “un projecte a favor de Catalunya”, això sí integrada en un projecte espanyol: “Des de Sumar sabem que tenim un patrimoni comú, que és la diversitat cultural del país, on podem parlar en català, gallec i basc, un projecte plural perquè som diversos”. Cap paraula, això sí, sobre la qüestió del referèndum. 

Per la seva banda, la número 1 per Barcelona de Sumar-En Comú Podem, Aina Vidal, ha acusat aquest diumenge Junts i ERC d'haver-se "resignat a perdre" a les eleccions generals del 23 de juliol. "Pretenen fer-nos creure que això és defensar Catalunya. No, donar aquestes eleccions per perdudes és abandonar Catalunya, i no ho permetrem", ha afegit en l’acte de Yolanda Díaz al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), on també hi han participat el número 2 per Barcelona, ​​Gerardo Pisarello, i la número 6, Candela López i al que hi han pogut assistir unes 200 persones mentre diverses desenes han quedat fora un cop completat l’aforament.