L’exalcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha respost aquest divendres a l’afirmació de Yolanda Díaz en la qual assegurava que “el programa de Sumar En Comú Podem no existeix, el que existeix és el de Sumar i jo em refereixo exclusivament al programa de Sumar”, després que els comuns defensessin que al seu programa per al 23-J s’incloïa la previsió d’efectuar un referèndum a Catalunya. En una entrevista a Els Matins de TV3, on Colau ja ha donat per fet que passades les eleccions els comuns entraran al govern municipal de Jaume Collboni, l’ara regidora ha afirmat que els comuns tenen el seu “propi programa per Catalunya” i que aquest inclou un referèndum sobre una nova proposta de relació entre Catalunya i l’Estat espanyol.

Yolanda Díaz: “El programa de Sumar En Comú Podem no existeix, el que existeix és el de Sumar i jo em refereixo exclusivament al programa de Sumar”

"Una cosa és estar integrats a Sumar i una altra que els comuns continuem sent els comuns”, ha afirmat Colau, com a suport a les paraules de la cap de llista de Sumar —plataforma on s’integra En Comú Podem— a Barcelona, Aina Vidal, on va defensar la inclusió del referèndum al programa electoral. A més, l’exalcaldessa ha reivindicat que aquesta proposta de nova relació entre Catalunya i l’Estat s’ha de plantejar en el marc de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol i “evidentment, referendada pels catalans”. 

A més, ha insistit que els comuns han “defensat sempre absolutament el mateix” i ha recordat que també han defensat “l’oposició a l’aplicació de l’article 155, la defensa dels indults i la reforma del delicte de secessió” i ha assenyalat que tot i que els darrers dies no ha pogut parlar amb Yolanda Díaz, sí que ha abordat amb Díaz moltes vegades el tema i que la candidata de Sumar sempre ha dit "que els catalans i catalanes han de tenir l'última paraula" de com resoldre el conflicte.

“Orgulloses d'haver aportat solucions”

De fet, Colau ha recordat que l’indult als presos polítics i la reforma de la sedició han estat possibles gràcies als comuns i en especial a Jaume Asens. “Estem orgulloses d'haver aportat solucions” al conflicte territorial amb els indults als condemnats pel “procés” i amb la reforma del Codi Penal, mesures que al final han estat "el camí", ha subratllat. Sobre Jaume Asens, que no encapçalarà la llista per Barcelona, ha recordat que tanca la candidatura i que "té tot el dret a agafar-se temps per a ell", alhora que ha destacat que "ha fet una contribució a aquest país extraordinària", cosa que "se li reconeixerà en molts sentits".