El passat diumenge 2 d'abril, l'actual vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, presentava la plataforma Sumar. Un nou espai polític que pretén aglutinar totes aquelles formacions situades a l'esquerra del PSOE. De moment, però, Sumar i Unidas Podemos no han aconseguit arribar a un acord per trobar un encaix que satisfaci les dues bandes.

Doncs bé, el resultat de la desavinença entre Sumar i Podemos no s'ha fet esperar. I aquest és dolent pels interessos de l'esquerra de reeditar el govern de coalició espanyol.

Segons la nova enquesta del mitjà digital El Español, el PSOE obtindria un 23,7% de vot i 93 escons, tot perdent un 4,3% de vot i 27 escons respecte als resultats obtinguts en els comicis de 2019. Podemos superaria Sumar, tot registrant un 8% de vot i 18 escons. No obstant això, la formació lila patiria una gran fuita de vots, ja que perdria un 4,8% de vot i 17 escons. I Sumar s'emportaria un 7,6% de vot i 16 escons. En total, els tres principals partits de l'esquerra (PSOE, Unides Podem i Sumar) obtindrien el 39,3% dels vots i 127 escons, lluny de la majoria absoluta situada en 176 diputats.

Per contra, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aconseguiria una clara victòria. Per als populars, l'enquesta preveu un gran resultat, ja que el PP passaria del 20,8% de vot i els 89 escons del 2019 a un 31% i 136 escons. Així, Feijóo capgiraria els mals resultats de Pablo Casado en els anteriors comicis. 

El potencial aliat de Feijóo, el candidat de Vox Santiago Abascal, gairebé no patiria el desgast de la fracassada moció de censura encapçalada per l'economista Ramon Tamames. Així doncs, se situaria com a tercera força de l'arc parlamentari amb 49 escons. I, respecte a 2019, només perdria tres escons. En canvi, en comparació amb les eleccions passades, creixeria en percentatge de vot, tot passant de 15,1 a 15,3%.

Els partits sobiranistes catalans i bascos

Pel que fa als partits independentistes catalans, ERC deixaria escapar un escó, de 13 passaria a 12. I d'un 3,64% passaria a un 2,5%. I Junts repetiria els 8 escons que va aconseguir l'any 2019, quan es va presentar juntament amb el PdCat. Però en termes de percentatge de vot baixaria del 2,21% a l'1,8%. Al seu torn, la CUP perdria un escó i un 0,3% de vot. D'aquesta manera, es quedaria amb un sol escó i un 0,7% de vot.

D'altra banda, els partits sobiranistes bascos repetirien els mateixos escons del 2019. El PNB mantindria els 6 que actualment té. Els jeltzales patirien una lleugera baixada en intenció de vot, tot passant de l'1,5% a l'1,2%. I EH Bildu mantindria els seus 5 escons i el seu 1,1% de vot. 

Altres formacions

El sondeig també apunta que Coalició Canària es quedaria amb un sol representant al Congrés dels Diputats. Així, respecte a 2019, perdria un escó i un 0,1% de vot. En el cas de Navarra Suma, la formació espanyolista mantindria els dos escons i baixaria un 0,1%. L'España Vacíada aconseguiria dos diputats amb un 0,7%. El BNG es mantindria amb un escó i pujaria un 0,1%.

Finalment, escau esmentar que Ciutadans no aconseguiria representació i es quedaria amb un 2,5% de vot.