La líder de Sumar, Yolanda Díaz, s'ha mostrat optimista amb les negociacions de cara a la Mesa del Congrés, on els vots de Junts seran determinants. Díaz ha reconegut que ella mateixa, juntament amb Jaume Asens són els que estan "negociant amb discreció i al màxim nivell" amb Junts, i amb altres formacions polítiques des de l'endemà del 23-J. En aquest sentit, ha defensat que perquè les converses siguin "fructíferes" han de ser discretes. En declaracions als mitjans abans de la reunió de Sumar, ha agraït la tasca a Asens per "treballar amb molta convicció perquè tot surti bé".

Hermetisme a Junts

L'executiva de Junts es reunirà aquest dijous, només dues hores abans de la sessió de constitució de les Corts, per decidir la seva decisió. Des de les eleccions generals del 23-J ha imperat el silenci i l'hermetisme en la formació de Laura Borràs i Jordi Turull, a excepció de Carles Puigdemont. A través d'una piulada, Puigdemont ha advertit al PSOE que "calen fets comprovables abans de comprometre cap vot", tant a la Mesa del Congrés com de cara a una investidura. L'eurodiputat ha recordat que Junts desconfia dels partits espanyols i no estan disposats a regalar els seus vots sense compromisos ferms.

Precisament, Díaz ha estat preguntada sobre aquesta piulada, que ha afirmat que reconeix la lògica de les negociacions, i per tant ho ha emmarcat "en una lògica d'una negociació i en els últims temps d'una negociació". En aquest sentit, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Díaz s'ha mostrat "optimista sobre el futur del nostre país".

El PSOE aposta per Armengol

Per altra banda, Yolanda Díaz ha celebrat la proposta del PSOE perquè l'expresidenta balear Francina Armengol presideixi el Congrés, segons la líder de Sumar, "la seva figura recull moltes característiques de com ha de ser la política del segle XXI". Díaz ha felicitat Armengol per la proposta i li ha desitjat sort en aquesta nova etapa. Ha remarcat que "el Congrés quedarà en molt bones mans i la seva presidència denota característiques molt importants a l'Espanya diversa del segle XXI". Alhora, Díaz ha destacat que les eleccions del 23-J van demostrar que la ciutadania vol un govern de coalició progressista, perquè no només van validar les polítiques socials, ecològiques i feministes de l'última legislatura sinó que "Espanya en vol més, més drets socials i laborals".

Díaz ha tornat a reivindicar una reforma del reglament de la cambra per permetre intervencions en totes les llengües cooficials, perquè en la campanya electoral va deixar clar que Espanya és una nació "plural i diversa", és a dir, un "país de països".