A menys de 24 hores que es constitueixi la nova mesa del Congrés dels Diputats, tots els ulls recauen en un partit polític: Junts per Catalunya. La decisió del partit serà fonamental per decidir de quin color es tenyirà la nova mesa. El que s'ha llegit com una primera prova de foc en les negociacions entre Junts i els socialistes sembla que és una incògnita poques hores abans de la votació. En aquest clima expectant, Carles Puigdemont ha advertit: "La mesa del Congrés, per a nosaltres, no va de tenir-hi un càrrec dins, ni tampoc va de la investidura. No podem avançar nacionalment a base de promeses formulades per qui sempre les incompleix, i per això calen fets comprovables abans de comprometre cap vot".

A través de les xarxes socials, Puigdemont ha recordat que la seva formació desconfia dels partits espanyols i no estan disposats a regalar els seus vots sense compromisos ferms. "Per més pressions i corredisses de darrera hora que hi hagi, i algun insult que se'ls descontrola. És a dir: no tenim cap confiança en els partits polítics espanyols, tota precaució és poca i les promeses no ens escalfen ni ens refreden". 

A més, ha assenyalat el sistema mediàtic de l'Estat espanyol, alguns dels quals han titllat de xantatge les exigències de Junts. "El sistema polític i mediàtic espanyol parla de xantatge, però és un error que revela fins a quin punt ignoren, sigui per desinterès o sigui per supèrbia, la realitat que ens ha portat fins a aquí", ha sentenciat. 

La proposta del PSOE per la mesa: Francina Armengol 

El PSOE proposa Francina Armengol com a candidata a presidir el Congrés dels Diputats. L'expresidenta del govern balear és l'aposta del partit per substituir Meritxell Batet, després que la dirigent catalana renunciés a repetir. Des de Ferraz consideren que Armengol és una figura de consens entre els partits independentistes i nacionalistes. Un possible intent per rascar el nombre més gran de suport en aquest sector, amb els ulls clavats en Junts, partit decisiu. Serà suficient? Se sabrà demà mateix. Junts per Catalunya ha convocat una executiva telemàtica aquest dijous a les vuit del matí, dues hores abans de la constitució del Congrés.