El diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà, i la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, han intercanviat aquest dimecres al matí retrets respecte l’estat actual de les relacions entre la Generalitat i l'executiu de Mariano Rajoy. La formació demòcrata havia presentat una interpel·lació a la vicepresidenta del Govern perquè fes una valoració de l'Operació Diàleg. 

Xuclà li ha retret a Santamaría que “les querelles i la guerra bruta no milloren les condicions dins l’Operació Diàleg” i ha recordat que el procés “no el paren ni els tribunals ni la seva condició d’advocada de l’Estat”.

En aquest sentit, Xuclà ha denunciat que “l’Operació Diàleg dels últims 6 mesos han estat anuncis de pressupostos i inversions” i ha deixat clar que “els catalans no estan disposats a suportar més promeses i realitats inconsistents”.

Santamaría ha respost a Xuclà que a banda de les inversions, el Govern espanyol també dona suport als jocs del Mediterrani, la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament, i això “és el que els hi sap greu”.

Santamaría ha recordat a Xuclà que “Catalunya és una democràcia dins d’una altra democràcia, que és Espanya” i que no parli en nom de tot el poble català ja que “la Generalitat fa molt temps que només governa pels que combreguen amb la seva postura”.

En aquesta línia, Santamaria s’ha mofat de la pèrdua de pes del PDeCAT al Congrés, “si quan parlen de majoria ho fan sumant el seu equip amb el de la CUP, entenc perquè han perdut força i ja no són la primera força catalana. Abans tenien més personalitat", li ha etzibat la vicepresidenta.