El PP sabia que Pedro Sánchez estava de viatge al fòrum de Davos. Tot i això, gràcies a la seva majoria absoluta al Senat, va tirar pel dret i va forçar la seva compareixença urgent per aquest dijous a la tarda. I el ple, que era per a explicar el "document secret" que el president Quim Torra li va entregar durant la cimera del Palau de Pedralbes, s’ha celebrat sense el compareixent. Els populars s’han quedat literalment sols en el seu xou, enmig dels retrets de tots els grups de la cambra.

La sessió ha començat amb el president del Senat, Pío Garcia Escudero, recordant que el reglament estableix que la petició havia estat signada per 142 senadors, i constatant l’absència —ja coneguda quan van entrar la petició de compareixença— del govern espanyol. Els populars no descarten aprofitar això per a demanar la reprovació de Sánchez.

Només començar el ple, la portaveu d’ERC, Mirella Cortés, ha demanat, en base al reglament, el final del ple perquè s’havia esgotat l’ordre del dia amb la incompareixença. García Escudero no li ha fet cas, i el grup republicà ha abandonat en bloc l’hemicicle abans d’iniciar-se el torn dels portaveus. Més tard, quan ha agafat la paraula el portaveu popular Ignacio Cosidó, també ho han fet el PSOE, ERC, el PDeCAT, el PNB, Compromís i Bildu.

Cosidó ha arrencat la seva intervenció parlant de Veneçuela, i després ha defensat que el Senat té la “funció de control de l’acció del govern”. El “pitjor” no és el document del president Torra, segons el portaveu del PP, sinó “l’actitud del senyor Sánchez”. Al president espanyol li ha reclamat que “abandoni el diàleg amb els independentistes” i “apliqui ja” l’article 155 a Catalunya.

Pluja de retrets

Tots els grups han retret al PP el seu “ple fantasma” amb una compareixença que sabia que no es produiria perquè el compareixent estava a Davos. El portaveu del PSOE, Ander Gil, ha retret l’acció a Cosidó, promotor de la compareixença: “El seu medi natural han estat les clavegueres de l’Estat, però els socialistes no permetrem que converteixi aquesta cambra en unes clavegueres”. I ha afegit: “És vostè qui hauria de comparèixer davant aquesta institució per aclarir els fets que s’investiguen”.

El portaveu de Podemos, Ramón Espinar, ho ha descrit com a “numeret”, i ha denunciat una “cursa amb Vox per l’extrema dreta”. I ha criticat el motiu de la sessió extraordinària: “Volen convertir Catalunya en un problema. Estan construint una idea d’Espanya contra els espanyols”.

Fins i tot Ciutadans s’ha sumat a les crítiques. La senadora Lorena Roldán ha carregat contra la “chapuza de compareixença”, i els ha preguntat si “de debò volien que comparegués”. Ha defensat que el seu grup és el primer que vol la compareixença de Sánchez per “explicar el que està fent als espanyols”, però ha criticat les formes dels populars.

En representació del PDeCAT, Josep Lluís Cleries ha dit que el ple “respon als capricis del senyor Cosidó” i que “el Senat està segrestat pel PP que el tracta com el seu cortijo particular”. Els ha retret que “la seva única proposta és sempre un 155 antidemocràtic per enderrocar governs democràtics”.

Quant ha costat?

Després de la celebració del "ple fantasma", el grup d'ERC ha entrat un escrit dirigit a la Mesa del Senat, en el qual pregunta el detall del cost total dels desplaçaments per assistir a la sessió d'aquest dijous. També pregunta si ha hagut d'abonar hores extra als treballadors de la cambra, perquè el gener acaben la seva jornada laboral a les tres de la tarda (el ple ha començat a les quatre).