El conseller Toni Comín ha carregat aquest matí davant del ple del Parlament Europeu contra el que ha descrit com a "nacionalisme espanyol que considera que per defensar la unitat d'Espanya està justificat atropellar els drets fonamentals". Comín ha posat com a exemple d'aquest nacionalisme la cúpula judicial espanyola i ha denunciat que "és un nacionalisme hereu en bona mesura del nacionalisme franquista, que és el tipus de nacionalisme contra el qual s'ha construït la UE". El popular Esteban González Pons, que tenia paraula assignada darrere d'ell, l'ha acusat d'estar "perseguit per robar diners públics", un argument similar a l'utilitzat al matí per Dolors Montserrat contra Carles Puigdemont.

Després d'evitar en les intervencions d'ahir l'enfrontament amb els eurodiputats espanyols de PP, Cs i Vox, la tercera jornada de presència de Carles Puigdemont i Toni Comín a l'Eurocambra està mostrant el nivell de crispació que ha provocat la seva arribada a l'hemicicle entre aquests grups. Aquesta tarda, Puigdemont i Comín han fet arribar una carta de presentació a tots els eurodiputats amb valoracions molt crítiques sobre el funcionament de la justícia espanyola.

En una intervenció d'un minut i mig en castellà en el marc d'un debat sobre memòria històrica i la Segona Guerra Mundial, Comín ha recordat que el projecte europeu nascut de la Segona Guerra Mundial va començar a caminar perquè prèviament les democràcies liberals van guanyar als règims totalitaris. "Espanya, en canvi, no ha construït la seva democràica sobre la derrota del franquisme. El dictador va morir al llit i la seva herència cultural segueix avui molt viva, massa viva", ha denunciat.

Comín ha lamentat que la Transició espanyola no va tenir gaire a veure amb la ruptura que sí que van fer països com Alemanya i Itàlia als anys 40 o Portugal als 70, la qual cosa els ha convertit avui en democràcies consolidades.

"Entendre això és imprescindible per entendre les arrels profundes de la deriva autoritària en què està embarcat avui l'estat espanyol", ha subratllat.

En prendre la paraula, González Pons, sense citar Comín pel seu nom, ha replicat: "El senyor que m'ha precedit està perseguit per robar diner públic. No obstant això, es pot expressar lliurement en aquest Parlament". "Creuen que Espanya és un país autoritari si una persona perseguida per robar parla lliurement en aquest Parlament?", ha interrogat abans de continuar amb la seva intervenció.