El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat han protagonitzat aquest matí una enganxada al ple del Parlament Europeu quan el president ha acceptat que la parlamentària espanyola repliqués la seva intervenció. Puigdemont havia reclamat des del seu escó la necessitat d'escoltar els ciutadans perquè puguin participar de manera directa en la presa de decisions a Europa. Montserrat l'ha titllat de "pròfug de la justícia que va atemptar contra l'Estat de dret i va robar diners públics".

La intervenció del president a l'exili, la tercera que protagonitza davant de la Cambra, s'ha produït en el marc del debat sobre la posició del Parlament en relació a la conferència sobre el futur d'Europa.

Puigdemont ha advertit que quan es parla del futur d'Europa el primer que cal plantejar és quin paper es vol assignar als ciutadans. "Volem ciutadans passius i distants o que la seva veu compti i puguin participar de manera directa en la democràcia europea?", ha interrogat.

Ha advertit sobre el creixement de l'euroescepticisme i que els ciutadans han de poder intervenir no només en l'elecció dels seus representants, sinó també en la presa de decisions. "Hem d'actualitzar el govern de la democràcia que tenim", ha reclamat.

Tot seguit, la diputada popular ha aixecat la targeta blava per demanar la rèplica i Puigdemont l'ha acceptat, després que al llarg del dia d'ahir tant ell com Toni Comín van rebutjar les peticions en aquest sentit.

Montserrat ha advertit a Puigdemont que Europa és un projecte polític basat en l'estat de dret i l'imperi de la llei, una comunitat de valors de la qual Espanya forma part i "l'antídot al seu nacionalisme destructiu". "Vostè és un pròfug de la justícia que va atemptar contra l'estat de dret i va robar diner públic", l'ha acusat, a més de pronosticar que aquesta setmana ha començat el moment que més temen els dos polítics independentistes, quan es posarà en marxa el suplicatori i se li aplicarà la llei. "Impunitat no és immunitat. Quan tindrà el coratge i perdrà la por per fer front a les seves responsabilitats?", ha reblat.

Puigdemont ha instat Montserrat a complir les normes del Parlament i ha retret que estava ignorant la directiva que prohibeix atacar la presumpció d'innocència. "A quines condemnes es refereix? Quin judici? A quins delictes es refereix per fer aquesta afirmació?", ha reclamat en castellà, per primer cop a l'hemicicle.

El president ha acabat advertint que efectivament "els estats han de complir les lleis" però que Espanyasancions per no fer-ho.

Tot seguit ha intervingut Antonio Tajani, president del Parlament en l’anterior legislatura que va barrar el pas a Puigdemont per ocupar el seu escó. Tajani ha advertit que “les petites pàtries no han de servir per destruir els estats sinó per a una Europa més forta”.

“No crec que referèndums il·legals siguin la solució. No crec que el problema de la unitat europea es resolgui amb una mena de democràcia no representativa que vagi contra la voluntat popular”, ha sentenciat l'eurodiputat italià.

En el mateix debat havia intervingut prèviament el popular Esteban González Pons, que ha advertit que "Europa no necessita polítics que somiïn, necessita polítics que creguin en una Unió Europea sense fronteres, ni nacionalismes, ni discriminacions, que creguin en una Europa federal".