El debat de la llei de víctimes d'abusos policials en el Parlament Basc s'ha enterbolit aquest dijous quan parlamentaris d'EH Bildu i representants sindicals de la Guàrdia Civil i de la Policia han protagonitzat un encreuament de retrets i presumptes gestos despectius.

Tot aquest enrenou ha ocorregut abans de la votació i aprovació d'aquesta llei que reconeix les víctimes d'abusos policials comesos a Euskadi entre 1978 i 1999 i que ha tirat endavant amb el vot afirmatiu del PNB i PSE, l'abstenció d'EH Bildu i Elkarrekin Podemos en la majoria dels articles i l'oposició del PP.

El moment de tensió s'ha produït en el torn d'intervenció del parlamentari d'EH Bildu Julen Arzuaga. A la tribuna de convidats hi havia, en un costat, membres de diverses associacions dels cossos de seguretat de l'Estat i, en un altre lloc, representants de diferents associacions de víctimes policials.

"Lobby infecte, fastigós"

Arzuaga ha expressat a l'inici de la seva al·locució el seu menyspreu "més absolut" per les "organitzacions corporatives de cossos i forces de seguretat de l'Estat que estan fent un lobby infecte, fastigós, perquè no es reconegui les víctimes que ells mateixos han generat".

I ha afegit: "Organitzacions que estan buscant total impunitat, total encobriment per al terrorisme i les gravíssimes vulneracions de drets humans que ells mateixos han perpetrat".

"Per mi vostès són els nazis que protesten perquè hi va haver un judici a Nuremberg, per a mi vostès són els franquistes que lluiten perquè no hi hagi un reconeixement de les seves vulneracions de drets humans. Això és indignant, inacceptable i fastigós", ha continuat Arzuaga.

Els parlamentaris d'EH Bildu, segons han assenyalat, han observat llavors gestos "com el de la figa" per part dels membres sindicals policials i han dit que han escoltat insults cap a ells com "miserables", moment en què han protestat davant de la presidenta de la Cambra, Bakartxo Tejeria.

Però membres de l'associació Jusapol de guàrdies civils, Policia Nacional i Ertzaina han aclarit als mitjans que aquest gest no es corresponia amb el conegut com el de "la figa", sinó que és un símbol que utilitza el sindicat en totes les seves reivindicacions que es forma amb els dits de la mà en forma de J.

Carmen Sedano, una de les seves portaveus, ha dit que el que s'ha viscut avui ha estat "vergonyós" perquè recorda els anys vuitanta. S'ha assenyalat al discrepant i s'utilitza la violència verbal com a arma política que deixa clar que encara hi ha molt camí per recórrer i que "encara que mudi de pell, la serp continua sent serp".

Durant la baralla al saló de plens, la presidenta del Parlament ha demanat silenci en diverses ocasions, però com les protestes d'EH Bildu continuaven, ha expulsat un dels parlamentaris, Josu Estarrona.

En aquell moment els parlamentaris del PP han sortit del saló plenari en protesta per l'actitud d'EH Bildu i minuts més tard la presidenta de la Cambra ha comunicat que algunes de les paraules "ofensives" d'Arzuaga serien retirades de l'acta. "No es pot dir nazi a ningú", ha dit.

Al terme de la votació, el president del PP basc, Alfonso Alonso, ha expressat la seva repulsa per l'actitud d'EH Bildu. "Ha tornat a ressonar la veu d'ETA que fa que sentim una esgarrifança. És la mateixa veu que assenyalava per morir policies i ertzaines assassinats per ETA".

A l'exterior de la Cambra s'han concentrat així mateix representants del grup de treball que agrupa diferents cossos de seguretat de l'Estat i associacions de víctimes per denunciar que la llei aprovada és "una burla" al poder judicial, a les FSE i al conjunt dels ciutadans.