Crisi al País Valencià. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha elevat la pressió sobre el futur de la seva vicepresidenta, Mónica Oltra. "No estic per a festes", ha dit Puig aquest dilluns després de ser preguntat sobre si l'ha sorprès la imatge festiva de l'acte de tancament de files amb Oltra que va celebrar Compromís aquest dissabte, dos dies després de la imputació judicial pel cas d'abusos sexuals per part del seu exmarit a una menor tutelada.

El possible cessament o la possible dimissió de la vicepresidenta necessita una reflexió "personal i coral", segons el cap del govern valencià. És a dir, una reflexió en la qual cal posar per sobre la idea de "no fallar a la societat valenciana". "Aquesta setmana tindrem molt temps d'anar concretant, serà més d'hora que tard", ha afegit sobre quan es decidirà el futur d'Oltra. La decisió es prendrà abans de la seva declaració davant del jutge del pròxim 6 de juliol? De moment, no ha precisat si té previst reunir-se amb ella en les pròximes hores. "Els temps en política són els que siguin necessaris", ha afegit.

La importància de la reflexió

Puig ha insistit en la importància de reflexionar, ja que el cas d'Oltra "afecta molts actors" perquè el pacte del Botànic està basat "en una sèrie de coalicions de partits amb el Partit Socialista" i, "sobretot, amb la societat valenciana". "I no podem fallar a la societat valenciana, hem de posar per sobre de qualsevol cosa un projecte que ha aconseguit aixecar la hipoteca reputacional i transformar el País Valencià", ha advertit.

"Ja he dit que és una reflexió coral, cadascú ha de fer una reflexió personal i després una reflexió coral", ha reiterat el president de la Generalitat Valenciana. De fet, ha afegit que "cadascú ha de fer la seva pròpia reflexió i en acabat ha de compartir les reflexions amb tots els actors que puguin decidir". És per això que en aquests moments s'està en aquest procés de "reflexió coral" i que s'ha de fer "amb serenor", partint "per descomptat" de la presumpció d'innocència i dels principis de defensa de l'estat de dret. "La reflexió sempre és un estat fonamental per a l'ésser humà. Cadascú en l'àmbit de la seva responsabilitat ha de decidir. I aquí em quedo per avui", ha finalitzat.

Reunió de Compromís

En un altre ordre de coses, l'executiva de Compromís es reunirà aquest dimarts per abordar les conseqüències de la imputació d'Oltra. Així ho ha pogut saber Efe, que afegeix que la trobada estava convocada des d'abans de conèixer-se la decisió judicial. És a dir, que a l'ordre del dia no figura la qüestió, malgrat que sí que s'analitzarà. L'alcalde de València, Joan Ribó, ja va defensar divendres la necessitat d'aquesta reunió per "madurar la decisió" sobre el futur de la vicepresidenta.

La Presidència de la Generalitat Valenciana espera que hi hagi un pronunciament oficial de Compromís en la reunió de l'executiva. Així mateix, insisteixen en el fet que no hi ha hagut cap trobada entre Puig i Oltra des de la imputació (més enllà de la del Consell Executiu).