El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha apel·lat avui a la unitat dels valencians per ser presents en els grans debats i acabar amb la "invisibilitat", durant els actes de celebració de la Diada del País Valencià.

En el seu discurs institucional en el Palau de la Generalitat amb motiu del 9 d'octubre, el president ha defensat que, davant el passat, en l'actualitat "valencianitzar significa capacitat d'entesa, reparació de drets, reconstrucció econòmica, força i unitat per defensar la causa justa del finançament."

Puig ha assegurat que aquesta unitat permetrà "trencar els murs de la invisibilitat valenciana" i tornar a ser presents "en els grans debats de futur", i ha cridat als valencians que, tots a una veu, aconsegueixin que el "problema valencià" es converteixi en "part de la solució d'Espanya".

Pensant en el futur

La celebració ha estat l'ocasió perquè els representants polítics de les diferents forces s'hagin pronunciat sobre la necessitat d'un Govern a Espanya i del futur del govern valencià, conformat pel PSPV i Compromís amb el suport parlamentari de Podemos.

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, que ha assistit als actes en la Generalitat, s'ha mostrat convençut que abans del 31 d'octubre "s'haurà desbloquejat la situació i haurem assistit ja a una investidura" del nou Govern, i el contrari, ha advertit, "seria un autèntic despropòsit".

L'expresident de la Generalitat i senador per València del PSOE, Joan Lerma, ha manifestat que "el vot en consciència en el PSOE no és cap tradició" però ha assegurat que el partit té "els mecanismes de debat normals" per arribar a una "conclusió comuna".

A prova de bombes

Segons la vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mónica Oltra, el pacte que sustenta el Consell "no es ressentirà facin el que facin els partits" perquè l'acord polític és "a prova de bombes". El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, s'ha manifestat en la mateixa línia i ha lamentat la decisió del PSOE, que "finalment ha optat perquè Mariano Rajoy sigui president", encara que creu que no afectarà l'acord de govern en aquesta regió.

Per al secretari general de Podemos al País Valencià, Antonio Montiel, aquesta formació mantindrà el pacte de govern amb el PSPV i Compromís en la Generalitat en tant es compleixi en els seus termes actuals i s'ampliï amb ambició.

La líder regional del PP, Isabel Bonig, ha instat Ximo Puig a "vertebrar el País Valencià i treballar per a tots els valencians", perquè "la reivindicació està molt bé", però ha d'anar "de la mà d'accions, de fets i de feina". Des de Ciutadans, el seu portaveu parlamentari, Alexis Marí, ha assegurat que el discurs de Puig amb motiu del 9 d'octubre "cansa els valencians i no els conforma".

En els actes de celebració del Dia del País Valencià, el Consell ha lliurat els seus guardons a personatges destacats en diferents àmbits, entre ells el pintor Juan Genovés; la primera dona a pilotar un reactor a Espanya, Patricia Campos, i l'investigador il·licità Francisco Mojica, proposat per als Nobel de Medicina i Química del 2016.