Es confirmen els rumors sobre la celebració de les eleccions autonòmiques al País Valencià el pròxim 28 de maig, coincidint amb els comicis municipals. Així ho ha anunciat aquest dilluns el president valencià, Ximo Puig, en una entrevista a À Punt, on també ha assenyalat que la convocatòria oficial serà entre aquest dijous i el pròxim dimarts, poc abans que es compleixin els quatre anys des de les darreres eleccions, el 28 d'abril de 2019. "No estem en campanya electoral, estem governant i ho farem fins a l'últim moment", ha explicat el president valencià, que ha destacat que, tot i la proximitat de la cita electoral, el "Consell té la ment en la gestió".

L'anunci de les autonòmiques era d'esperar des de fa mesos, i finalment s'ha confirmat. Aquest any, les eleccions a les Corts Valencianes coincidiran amb les municipals en un context en el qual tant el PSPV com Compromís consideren que sortiran beneficiats gràcies al seu pes en l'àmbit municipal. Malgrat que, d'altres experts consideren que la celebració conjunta amb altres comunitats autònomes pot ser perjudicial per a la reelecció de l'actual majoria. 

Crítiques al PP 

Ximo Puig ha criticat al PP per la seva negativa a renovar els òrgans estatuaris de la Generalitat Valenciana. "El PP ha abandonat el pacte estatutari. No té cap sentit que quan correspon renovar els òrgans no es vulgui fer. És no entendre com funciona la democràcia. Sorprèn que en l'anterior ocasió ho va fer amb més diputats i ara es nega, tenint menys representació", ha explicat el cap del Consell, que dona per segur que arribaran a un acord, però un cop hagin passat les eleccions "una vegada canviï la direcció del PP" valencià.

En aquest sentit, ha criticat les manifestacions dels populars que entenen que una hipotètica victòria a les autonòmiques pot suposar el trampolí que necessiten perquè Núñez-Feijóo arriba a la Moncloa el pròxim mes de desembre, quan se celebrin les eleccions generals. "La Comunitat Valenciana no és un trofeu per a ningú. Ni és un pas per a anar a un altre lloc", ha explicat el cap del Consell. A més, ha retret els comentaris de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va fer aquest cap de setmana en un acte del PP a València on instava als militants a "recuperar l'eix de la prosperitat". 

Incendi a Castelló 

Puig s'ha traslladat fins al lloc de comandament avançat (PMA) instal·lat en la localitat de Barraques, des d'on s'està seguint l'incendi que va començar el dijous passat a Villanueva de Viver, a Castelló, i ja ha cremat més de 4.000 hectàrees. Ha mostrat la seva confiança de poder "començar a donar bones notícies" a partir de les sis d'aquesta tarda respecte a l'evolució de l'incendi, i la població evacuada a altres municipis "en aquest dia tan difícil" per les condicions meteorològiques adverses. "La prioritat màxima, per això s'evacua a les persones, és garantir la seva seguretat i la dels efectius que treballen en l'extinció", ha manifestat en una declaració institucional després de visitar amb Pedro Sánchez el PMA.