"És un entusiasta d'Estat Català, un partit feixista (o parafeixista) i separatista". L'escriptor Javier Cercas ha tingut unes paraules molt dures contra el president investit, Quim Torra, a qui ha dedicat una columna al diari El País. Cercas, nascut a Càceres però criat a Catalunya, ha volgut comentar la figura del nou executiu català amb comparacions molt delicades.

A l'article "Malson a Barcelona", publicat aquest matí al diari del grup Prisa, Cercas es qüestiona si "el senyor Torra, amb la seva xenofòbia salvatge, representa l'independentisme actual". L'autor d'obres com ara Anatomia d'un instant assenyala que troba a faltar la tradició del nacionalisme català, que considera "tolerant, transversal, obert i integrat", una cosa que segons l'escriptor s'ha perdut.

El senyor Torra, amb la seva xenofòbia salvatge, representa l'independentisme actual?", es pregunta Cercas, que adverteix que després del "fàstic i la vergonya, ara ve la por". Sosté aquesta consigna sota l'argument que "Torra ha promès al Parlament fer exactament el mateix que el seu antecessor", explica també sobre Puigdemont, de qui destaca que va voler "parlar en nom de la democràcia i sense el més mínim respecte per la democràcia".

El punt culminant arriba quan identifica Torra amb Estat Català, formació que qualifica de "feixista (o parafeixista) i violent", i quan recorda, donant a entendre que és un perill, que a partir del seu nomenament el nou president tindrà a la seva disposició "un cos armat compost per 17.000 homes [els Mossos], uns mitjans de comunicació potentíssims [TV3 i Catalunya Ràdio], un pressupost de milers de milions d'euros i tots els mitjans ingents que la democràcia espanyola va cedir al Govern autònom català".