"Qualsevol altre cosa fora que el referèndum no seria la solució". Així ha justificat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el seu rebuig a pactar amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, "un succedani del referèndum", perquè l'objectiu de la seva formació és "respondre a les demandes de la població" i "no buscar alguna cosa que desbloquegi el govern". Al seu parer, "qualsevol executiu que no afronti els reptes sobre la taula, no té futur".

Domènech ha volgut deixar clar avui a Els Matins de TV3 que "no estem parlant que hi hagi una reforma de la Constitució", sinó que la ciutadania pugui votar sí o no a la independència de Catalunya. Per això, ha recordat que "som la candidatura que vam guanyar a Catalunya" i que a la resta de l'Estat va aconseguir uns cinc milions de vots.

"Si s'aconsegueix el referèndum, podem trobar un espai de consens amb Carles Puigdemont" perquè "aquest projecte aplega majories", ha posat de manifest, i ha afegit que aquestes majories són com moltes altres que hi ha a l'Estat com, per exemple, que hi hagi milers de ciutadans que viuen per sota el llindar de la pobresa.

El referèndum i solucionar altres qüestions com aquesta "és fonamental si volem construir un Estat millor", ha posat sobre la taula. "Per això estem aquí", ha afegit.

Progrés al PSC

Domènech s'ha acontentat que, a diferència del PSOE, dins el PSC hi hagi hagut un "avenç" i "hagi evolucionat en el seu discurs". El progrés dels socialistes catalans es basa en què "ells diuen que primer s'ha de fer un referèndum sobre la reforma federal" per modificar la Constitució i, en cas que surti una resposta negativa, s'hauria de treballar de manera similar a la via quebequesa, és a dir, que fixant una "llei de la claredat" que permeti fer una consulta perquè Catalunya pugui decidir el seu futur.

Això sí, el líder d'En Comú Podem ha reconegut que encara no s'ha trobat amb Miquel Iceta, i ha explicat que ho farà més endavant. La condició sine qua non perquè governin els socialistes és "construir un escenari que faci possible el dret a decidir" i, si és així, "volem que ho lideri el PSOE". Però ha volgut ser realista admetent que "el que no ha funcionat durant 100 dies, no funcionarà en 30".

Per això, Domènech ha aprofitat per carregar contra el PSOE perquè, per a ells, "parlar de segons quins temes a Espanya és un tabú" i els ha emplaçat "a decidir d'una vegada què volen fer a la vida". "El PSOE vol estar amb tothom", mentre que Ciutadans "vol governar amb els socialistes i el PP", ha sentenciat.