Primera cimera entre el nou equip d'Òmnium Cultural i el president Carles Puigdemont a Waterloo. Aquest divendres el president de l'entitat, Xavier Antich, ha visitat per primera vegada a Puigdemont, exiliat des de fa 4 anys a Brussel·les. Antich ha anat acompanyat de la també nova vicepresidenta de l'entitat, Mònica Terribas, i a banda de visitar al president també han aprofitat per reunir-se amb els consellers a l'exili Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig: "La denúncia contra la repressió de l'Estat no s'atura", ha escrit l'entitat en diverses piulades a Twitter, on també ha assegurat que Òmnium sempre estarà al seu costat.

També Antich ha parlat de la trobada a les seves xarxes socials, i ha titllat d'honor haver-se reunit amb Puigdemont: "Un honor reunir-nos per primera vegada amb el president Carles Puigdemont, en nom de la nova junta d'Òmnium, quan és més necessari que mai enfortir la defensa de la llengua, la cultura i el país. La resiliència de l'exili és motiu d'orgull col·lectiu", ha compartit Antich, que també ha publicat una fotografia acompanyat de Puigdemont. Així mateix, ha assenyalat també com un plaer haver-se trobat amb Toni Comín "i intercanviar l'anàlisi sobre els reptes de país", mentre que s'ha manifestat emocionat de retrobar-se amb Lluís Puig i Clara Ponsatí: "La força de l'exili és i continua sent palanca de lluita"

Captura de pantalla 2022 04 01 a les 16.44.15

La visita d'Antich arriba després que a finals del mes de febrer fos escollit president d'Òmnium, i amb ell una renovació de bona part de la Junta de l'entitat. Així doncs, gairebé només ha passat un mes i escaig des que va passar a presidir l'entitat fins que ha visitat Puigdemont. Un cop escollit, en el seu primer discurs Antich va assegurar que l'entitat seria propositiva però també va llançar un missatge molt clar als líders independentistes: calen nous lideratges, i també revisar tota l'estratègia, perquè la victòria, la república catalana, encara no s'ha assolit. En aquella mateixa intervenció va reflexionar també sobre els drets civils i polítics, que va assegurar que la millor manera de defensar-los és exercint-los. En aquest punt va tenir un record per Carles Puigdemont i la resta d'exiliats.

Dues visites en mig any

És el segon cop en un període de temps relativament curt que Òmnium visita la Casa de la República. A finals d'octubre el llavors president Jordi Cuixart va visitar també per primera vegada Puigdemont, des d'on van fer una roda de premsa conjunta i van explicar que s'havien "conjurat" per tornar-ho a fer, fer-ho junts i no defallir fins aconseguir la república catalana.

Des d'allà Cuixart també va reconéixer la tasca ingent del president Puigdemont, i va posar en valor l'exili: "Veiem imprescindible venir aquí per reiterar la importància que segueix tenint l'exili en la internacionalització del conflicte entre Catalunya i l'Estat". També Puigdemont va agrair la visita del llavors president de l'entitat, amb la seva presència en un "lloc icònic per la lluita per la independència".