Nous lideratges. És el que porta reivindicant des de fa setmanes Jordi Cuixart, des d'avui expresident d'Òmnium Cultural, que amb la seva renúncia a tornar-se a presentar, dona pas a una nova etapa de l'entitat, ara encapçalada pel filòsof i escriptor Xavier Antich, una etapa on Òmnium, seguint amb el llegat de Cuixart, vol enviar un missatge clar a l'independentisme: calen nous lideratges però també cal revisar tota l'estratègia perquè la victòria, la república catalana, encara no s'ha assolit. Així ho ha reivindicat Antich en el seu primer discurs com a president des de la Farga de l'Hospitalet, on Òmnium ha fet la seva Assemblea General i on s'ha materialitzat el relleu de l'equip de Cuixart i Marcel Mauri, que deixen l'entitat amb més socis que mai: 190.000. 

"No volem reformar l'estat. En volem sortir (...) Caldrà revisar els marcs amb els que hem treballat fins ara i crear noves complicitats, perquè hem vingut a guanyar", ha declarat Antich des de l'escenari, acompanyat del que seran els seus companys a la Junta, personalitats com Mònica Terribas, Marina Gallés, Marina Gay, Quim Forn o David Fernàndez. Així ho han decidit els socis de l'entitat, que durant aquestes últimes setmanes han manifestat el seu suport mitjançant vots a la candidatura Òmnium 26, l'única presentada per rellevar l'equip. 

Xavier Antich y Mònica Terribas, asamblea general de Òmnium Cultural - Sergi Alcàzar

La nova junta d'Òmnium amb Xavier Antich al capdavant / Foto: Sergi Alcàzar

Durant la seva intervenció Antich ha fet mencions constants al passat de l'entitat i al llegat de les persones que l'han encapçalat, passant per Jordi Porta i Muriel Casals, una Muriel que ha assegurat que "va marcar el camí" i va deixar la llum, i sobretot ha reivindicat la tasca de Jordi Cuixart, "del gegant Jordi Cuixart", de qui ha subratllat haver fet un Òmnium de lluites compartides, de fermesa contra el Tribunal Suprem: "El nostre repte és estar-ne a l'altura i ser-ne dignes", ha declarat Antich, i ha assegurat que practicarà els aprenentatges que han deixat: "Compromís, generositat, exigència, rigor, lucidesa estratègica i passió". 

Xavier Antich, asamblea general de Òmnium Cultural - Sergi Alcàzar

El president d'Òmnium Cultural / Foto: Sergi Alcàzar

Amb la confiança intacta

Antich també ha reivindicat com Òmnium ha mantingut la batalla al llarg de tots els anys, lluitant per preservar el català durant la dictadura, o durant el referèndum de l'1 d'octubre: "Volien que marxéssim a casa. I estem aquí contra tot pronòstic, la repressió no ha pogut amb Òmnium ni tancant el seu president quatre anys a la presó. I aquí ho veiem. Aquí estem. Més forts que mai i amb la confiança intacta", ha declarat Antich entre aplaudiments dels socis, uns socis que el nou president vol que esdevinguin activistes, i que siguin molts més: ha fixat el repte d'arribar a un milió de persones.

Foto de familia, asamblea general de Òmnium Cultural - Sergi Alcàzar

Foto de la nova Junta d'Òmnium / Foto: Sergi Alcàzar

Antich també ha reivindicat ser plataforma propositiva i no de de retrets, com una plataforma que vol ser útil: "Nosaltres no juguem en l'antipolítica. Volem continuar sent espai de trobada, de pont i de xarxa. Vam ser-hi contra la dictadura, en la consulta del 9-N, en el referèndum de l'1-O. Òmnium sempre hi és i continuarà estant-hi". 

Ha insistit així mateix en la formació, en el marc de l'aposta d'Òmnium de l'Escola Guillem Agulló, un projecte on Antich hi ha tingut molt a veure com a impulsor, una eina que ha reivindicat que és per instruir-se, mobilitzar-se, organitzar-se. "Això va de guanyar. Però encara no hem guanyat", ha remarcat el nou president, que ha reiterat la formació com a imprescindible: "Cal enfortir-nos amb intel·ligència col·lectiva, visió de futur, mà estesa i sense perdre mai de vista l'objectiu que ens ha portat fins aquí", ha insistit. 

Reptes

Durant el seu discurs ha repassat els reptes que es fixa l'entitat amb aquesta nova Junta. Així, ha remarcat la defensa de la llengua catalana, que és un punt de trobada "contra un estat hostil que vol minimitzar-la", també ha parlat d'una cultura que sigui plenament compartida i accessible a tothom. I de tothom ha parlat també per revindicar la cohesió social, perquè "no hi ha lluites si no són compartides".

Sobre drets civils i polítics "en una democràcia anòmala" ha reivindicat que la millor forma de defensar els drets és exercint-los, i en aquest punt ha tingut un record pel president a l'exili Carles Puigdemont i la resta d'exiliats polítics, a banda dels prop de 4.000 represaliats que hi ha al país: "Els represaliats són un orgull, són gent que lluita i no té por. Vindrà més repressió i serà un bon senyal, perquè voldrà dir que la lluita continua". 

 

Aragonès i Borràs

La clausura de l'Assemblea General d’Òmnium ha comptat amb la presència de representants de les juntes i presidències del mig centenar de seus de l’entitat, així com d’Òmnium Catalunya Nord, Òmnium l’Alguer, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana. També hi ha assistit una àmplia representació de la societat civil, del món cultural, sindical, empresarial i associatiu, com l’ANC, l’AMI, Plataforma per la Llengua, FOLC, Irídia, la Taula del Tercer Sector, el Futbol Club Barcelona, la Intersindical, USTEC, IAC, UGT, CCOO, entre molts d’altres. De la classe política i institucional hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, consellers del Govern, el president Artur Mas, membres de la mesa del Parlament, representants dels partits polítics sobiranistes i expresos polítics.