Aquesta matinada que ve farà quatre anys que el president Carles Puigdemont es va veure obligat a marxar a l'exili per l'1 d'octubre, i avui el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha visitat per primera vegada la Casa de la República a Waterloo per tancar files amb Puigdemont: "Ens hem conjurat per tornar-ho a fer, fer-ho junts i no defallir fins aconseguir l'objectiu d'una república catalana". 

Cuixart ho ha dit a les portes de la Casa de la República, des d'on ha volgut reconéixer "la tasca ingent" del president Puigdemont: "Vèiem imprescindible venir aquí per reiterar la importància que segueix tenint l'exili en la internacionalització del conflicte entre Catalunya i l'Estat", ha afegit.

Durant la trobada, Cuixart ha entregat a Puigdemont el llibre Aprenentatges i una proposta, que sortirà a la venda el dimarts vinent, i en què el president d’Òmnium repassa els principals aprenentatges dels últims anys per posar sobre la taula la seva proposta. En aquest marc ha destacat el “patrimoni col·lectiu de valor incalculable” que representa l’1 d’Octubre i ha agraït el paper que va tenir el president Puigdemont en aquest gran acte de desobediència civil per defensar el dret a l’autodeterminació del conjunt de la ciutadania: "Puigdemont és el president de l'1 d'Octubre".

Puigdemont Cuixart

 

Al seu torn, Puigdemont ha agraït al president d'Òmnium la feina feta "abans d'entrar a la presó, quan va ser a la presó i després", així com la seva presència avui "a un lloc icònic per la lluita per la independència", en referència a la Casa de la República.

 

Eleccions Consell per la República

A les portes de les eleccions del Consell per la República, Cuixart ha afirmat que és imprescindible que Òmnium col·labori amb aquest òrgan, que ha assegurat que té importància institucional en el marc del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol.

Amb tot, Cuixart ha reiterat que Òmnium seguirà treballant contra la repressió: “Estem convençuts que la tenacitat de l’exili i el resultat que suposa aquesta tenacitat és també una demostració que ni exili, ni presó, ni tampoc repressió poden ser un límit per a les nostres aspiracions nacionals com a país”.

Valtònyc

Puigdemont també ha volgut destacar l'última victòria de l'independentisme: que el Tribunal Constitucional de Bèlgica hagi tombat la llei d'injúries a la Corona al país, arran del cas per l'extradició del raper Valtònyc.

"És una decisió històrica per a la democràcia", ha valorat Puigdemont, que ha opinat que aquest moviment internacional hauria d'interpel·lar Espanya. I ha afegit que és un pas de gegant en favor d'un dret fonamental com és la llibertat d'expressió.

A la imatge destacada, Cuixart i Puigdemont a Waterloo / ACN