Ho tornarem a fer. Aquest és el missatge que ha volgut enviar el president d'Òmnium CulturalXavier Antich, davant la cimera hispanofrancesa que se celebra aquest dijous a Barcelona. El líder de l'entitat civil, des de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, s'ha dirigit directament a La Moncloa, per denunciar la seva "operació de màrqueting" i llançar un avís a navegants: "Som aquí per dir-li a Pedro Sánchez que no només ho tornarem a fer, sinó que ens estem preparant per tornar-ho a fer". Òmnium, juntament amb l'ANC i el Consell de la República, ha estat entre la trentena de convocants de la manifestació a les portes del MNAC.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

En declaracions als mitjans de comunicació abans de l'inici de la manifestació, Xavier ha rebatut els arguments del govern espanyol: "El conflicte polític és ben viu i no s'ha resolt de manera democràtica". Davant del "no passa res" monclovita, el president d'Òmnium replica que a Catalunya "no hi ha normalitat democràtica". "Aquí hi ha reunits dos caps d'estat que tenen responsabilitats en un conflicte polític que continua ben viu", ha insistit Antich. I ha reblat: "Continuem al carrer per dignitat democràtica, per l’autodeterminació i la independència. Lluitem per una República catalana imprescindible per viure en llibertat i per garantir els drets civils i polítics i per defensar la llengua, la cultura i la cohesió".

Conjura de l'independentisme

Conjura de l'independentisme en la mobilització massiva contra la cimera hispanofrancesa. Les entitats convocants han alertat en la lectura del manifest de la convocatòria, en un clar missatge dirigit a Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, que "als Països Catalans no hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt". En aquesta línia, critiquen que el president del govern espanyol i el seu homòleg francès "pretenen vendre una imatge de normalitat", però "la realitat és tossuda". Per tot plegat, sostenen que "una foto provocativa no convertirà Espanya o França en estats més democràtics, sinó més hipòcrites". La lectura del manifest ha anat a càrrec de Pere Manzanares, tinent d'alcalde de l'ajuntament d'Elna, i Gemma Pera, represaliada per les mobilitzacions de suport a Pablo Hasél.

Junqueras marxa escridassat

Ha estat una manifestació relativament tranquil·la, excepte per a Oriol Junqueras. Aquest cop, els republicans havien decidit assistir a la manifestació, argumentant el seu caràcter transversal, en ser convocada per Òmnium Cultural, l’ANC, el Consell de la República i una trentena d’entitats. I ho ha fet amb el seu president al capdavant, escortat per la secretària general adjunta Marta Vilalta, l’expresidenta Carme Forcadell i una àmplia delegació del partit i del Jovent Republicà. Tot ha transcorregut en un ambient relativament tranquil, fins que s’ha llegit el manifest i ha sonat Els Segadors. Llavors, desenes de manifestants s’han girat contra els republicans per cridar-los “botiflers”. I finalment Junqueras ha acabat abandonant la concentració entre xiulets i crits. Ni tan sols una hora s’hi ha estat. Fonts republicanes asseguren que ja estava prevista la seva marxa, i que no ha tingut a veure amb l'escridassada.