La sentència del TGUE ha estat una galleda d'aigua freda per a l'independentisme, més enllà dels tres eurodiputats exiliats a qui se'ls ha retirat la immunitat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Diferents membres dels partits i les entitats independentistes s'havien desplaçat aquest dimecres a Brussel·les per fer costat als exiliats en una data marcada al calendari, i entre ells hi havia Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural, que un cop coneguda la sentència, ha lamentat que "la persecució i l'obsessió contra els exiliats, demostra que el conflicte polític continua obert", assenyalant que l'Estat "pràctica el joc brut per desactivar el moviment independentista.

Un estat espanyol "venjatiu" 

"Els poders de l'Estat han renunciat, de nou, a afrontar el conflicte polític democràticament i continuen travessant les fronteres per imposar la seva repressió", ha afegit el líder de l'entitat, remarcant que l'Estat espanyol és "venjatiu". Antich ha volgut mostrar el suport inequívoc d’Òmnium Cultural als exiliats per la seva defensa dels drets fonamentals i democràtics. “Ens trobem davant d’un Estat espanyol venjatiu que s’acarnissa contra el moviment independentista i els seus càrrecs electes. Continuem defensant que es persegueix a un moviment democràtic per les seves idees i pel seu potencial”, ha conclòs Antich. 

Abans de fer aquestes declaracions als mitjans, el president d'Òmnium ja havia publicat una piulada a les xarxes socials, donant suport als exiliats després de la sentència: "Al cor d'Europa hi ha representants del poble de Catalunya a qui es continuen vulnerant drets polítics per haver donat la veu a la ciutadania i defensar la independència. Amb vosaltres", ha escrit a Twitter, reflexionant que l'única opció davant la situació actual del moviment és "enfortir la lluita a tots els fronts".   El compte oficial de l'entitat també ha expressat el seu suport als eurodiputats: "La lluita de l’exili no s’atura perquè és una lluita per la llibertat i la justícia".

El missatge de l'ANC, admirant els exiliats 

Des de l'Assemblea Nacional Catalana també han publicat un missatge per denunciar la situació dels represaliats després de la sentència del TGUE. "Tot el nostre suport i admiració a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, valents defensors dels drets humans i la democràcia. A l'exili, la determinació no coneix fronteres ni barreres.  Seguirem al seu costat fins a aconseguir la independència. Avui amb més força i determinació que mai, continuem lluitant!", han expressat.