Continuen arribant les mostres de suport dels diferents actors de l'independentisme a Clara Ponsatí. L'eurodiputada de Junts, que ha passat cinc anys exiliada a Escòcia i Bèlgica, ha estat aplaudida pels partits, i també per Òmnium Cultural. Ha estat el president de l'entitat, Xavier Antich, qui s'ha encarregat de donar la benvinguda a l'exconsellera, a través de les xarxes socials. "La lluita de l'exili és l'exemple de dignitat i coratge contra la persecució ignominiosa de l'Estat espanyol", ha argumentat. L'activista no s'ha quedat aquí, i ha recordat que, després dels cinc anys d'exili, la lluita continua. "Pels més de 4.200 represaliats. Per la independència!".

També el compte oficial d'Òmnium Cultural a Twitter ha compartit un missatge similar, donant-li les gràcies "per tots aquests anys de denúncia internacional des de l'exili". "La lluita continua fins a la independència", reitera el perfil a les xarxes socials.

Cinc anys d'exili

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat avui a Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.cat, posant així fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017 i que l'ha portat a viure aquests anys a Escòcia i a Brussel·les. Ponsatí ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe. Amb la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar.

Els darrers mesos ja havien tornat des de l'exili la consellera Meritxell Serret -precisament aquest dimecres està previst el judici contra ella al TSJC- i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Això no obstant, ho van fer tant l'una com l'altra presentant-se davant del Tribunal Suprem, mentre que Ponsatí s'ha limitat a aparèixer a Barcelona, sense comparèixer davant del jutge. En el seu cas s'afegeix, a més, la condició d'eurodiputada que en teoria li hauria de permetre moure's lliurement per Europa.

"Avui fa cinc anys i cinc mesos exactes que vaig marxar a l'exili. Vaig dir-me a mi mateixa que no permetria que l'Estat m'atrapés sense plantar cara", ha explicat Clara Ponsatí només prendre la paraula a la roda de premsa que ha ofert al Col·legi de Periodistes a Barcelona, després d'entrar a l'Estat espanyol amb cotxe des de Perpinyà, posant així punt i final al seu exili. Ponsatí ha explicat que no ha vingut a fer "cap pacte amb l'Estat" sinó a "continuar el combat"; i ha assegurat desconèixer quina serà la reacció del Tribunal Suprem davant del seu retorn. En qualsevol cas, ha deixat clar que la seva detenció seria il·legal atès que té immunitat com a eurodiputada.