Gairebé dos mesos després de presentar la querella per l’espionatge amb el programari Pegasus, Òmnium Cultural té resposta. El titular del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona ha admès parcialment la querella per la ingerència als mòbils del llavors vicepresident Marcel Mauri,  d'Elena Jiménez i de la periodista Meritxell Bonet, i esposa del llavors president, Jordi Cuixart. El magistrat Ignacio Sánchez, seguint el criteri del fiscal, ha acceptat investigar el delicte de vulneració de la intimitat i secret de les comunicacions denunciat per determinar la seva autoria, però descarta investigar a l’empresa NSO Grup, en considerar que no té jurisdicció perquè té seu a Israel. També sosté que “no té base jurídica”, acusar organismes de l’Estat espanyol sobre l’autoria de l’espionatge. Òmnium ja ha avançat que  a través del seu advocat, Benet Salellas, presentarà recurs contra la part inadmesa.

En la resolució, anunciada aquest dilluns al vespre per Òmnium, el magistrat ha acordat que els tres querellants d’Òmnium aportin al jutjat el seu mòbil per analitzar l’atac patit, tal com va certificar el grup Citizen lab en la investigació Catalan Gate, amb unes 65 persones afectades. El jutge també aprova un informe pericial que analitzi els terminals per tal de constatar l’existència de possibles indicis dels fets denunciats que  pogués ser rellevant per identificar als autors. I sol·licita a Òmnium que aporti l'informe pericial que certifica que  el mòbil de Marcel Mauri va ser atacat amb el programa Pegasus almenys 19 cops entre els anys 2018 i 2020, realitzat pel grup d'investigació adscrit a la Universitat de Toronto. Així, com també els informes sobre les infeccions patides en els mòbils de Jiménez i Bonet des d’abril de 2019.

Espies

En la resolució, el jutge es mostra crític amb Òmnium i assegura que en la querella “es parla sense base alguna de la intervenció d’agències governamentals dependents de l’Estat”, i hi afegeix que està prohibit fer “investigacions prospectives”, tal com fixa la jurisprudència del Tribunal Suprem. Per això, acorda que  “únicament” s’investigarà si en els terminals mòbils dels querellants es va instal·lar o no un programari per l’extracció de dades i en cas afirmatiu, identificar als autors. Tot i aquesta admissió parcial, Òmnium, presidida per Xavier Antich, ha fet una piulada de satisfacció  perquè ha estat la primera querella pel Catalan Gate admesa a tràmit i sosté que “el jutge investigarà l’espionatge il·legal de l’Estat espanyol contra Òmnium”.

Separats

La investigació de l’espionatge a l’independentisme català amb Pegasus va més lenta que la causa de Madrid, amb el president del govern espanyol d’afectat, perquè el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, que des del 2020 investigava  l’espionatge patit per l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, i  del també republicà Ernest Maragall, va descartar sumar-hi les querelles d’Òmnium, la CUP i ERC. Així, totes s’investigaran per separat, en jutjats diferents.  El titular del jutjat d’instrucció 22 ha de respondre ara si accepta la querella de la CUP, que  també es dirigeix contra NSO, mentre la d’ERC ha de ser admesa i tramitada per la titular del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, segons el repartiment aleatori fet pel deganat.