La triple burla? Després de la reunió amb la seva homòloga catalana, Laura Vilagrà, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha tret pit del diàleg, de les inversions a Catalunya i de la tasca sobre el CatalanGate que ha fet últimament el govern espanyol. Sense cap mena de dubte, "diàleg" ha estat la paraula més repetida per Bolaños durant la compareixença d'aquest dimecres a la tarda. "Hem començat a treballar en un acord que ha de servir per al diàleg i la negociació, que contendrà els principis essencials que han de presidir les relacions polítiques entre governs i la metodologia de treball de la taula de diàleg", ha anunciat.

Com era d'esperar, aquests principis han estat del tot simbòlics i centrats en el diàleg: per una banda, "la defensa a ultrança del diàleg"; per una altra, el fet que "Catalunya i Espanya necessiten solucions polítiques i acords" (fins al punt de deixar clar que no desitja més judicialització); finalment, "ple respecte a tots els plantejaments i posicions polítiques". En aquest punt ha anunciat la futura reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez. Tanmateix, ha evitat donar detalls sobre aquesta trobada ni sobre la manera en la qual avançarà l'esmentada taula de diàleg.

Increment d'inversions i l'afer Pegasus

El ministre ha reconegut que les relacions entre els dos executius "s'havien vist afectades per informacions recents", fent referència tant a la manca d'execució en inversions a Catalunya i al CatalanGate (l'espionatge a líders independentistes amb el programari Pegasus). Així doncs, de les inversions ha destacat "l'aprovació i execució d'inversions estratègiques" al territori. "Inversions que s'estan incrementant. En aquest any 2022, el ritme d'execució d'infraestructures ha incrementat notablement respecte del 2021 (un 36%)", ha precisat. De fet, s'ha vantat del fet que "en els quatre anys de Sánchez, Catalunya ha rebut gairebé un 40% més de recursos que en els quatre anys anteriors de Mariano Rajoy". També ha assenyalat "la gestió dels fons europeus, que tenen un impacte molt notable a Catalunya". Segons les seves dades, el país ja ha rebut més de 2.217 milions d'euros del pla de recuperació i 1.706 del pla REACT-EU. "Amb els pressupostos generals del 2023 pretenem consolidar aquesta aposta pel futur econòmic i social de Catalunya per millors infraestructures, més i millors serveis i més i millor ocupació", ha tancat.

Per la seva banda, Bolaños ha reconegut "discrepàncies" amb Vilagrà en l'afer Pegasus. Tanmateix, ha recordat a la consellera quines són les mesures que el govern espanyol ha adoptat en el CatalanGate: un exercici de control intern al CNI, una investigació del Defensor del Poble, més mesures en la línia d'aclarir els fets... "Abordaríem qualsevol petició de qualsevol tribunal per a la desclassificació de documents", ha afegit. A més, ha avançat que l'executiu estatal vol tirar endavant una reforma legislativa de la llei reguladora del CNI i aprovar un nou text que substituirà la llei de secrets oficials del 1968. "Volem tornar a garantir un cop més que les institucions democràtiques actuen amb totes les garanties", ha conclòs.