El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha insistit en la necessitat d'obrir un nou cicle polític en el si de l'independentisme i ha remarca que aquesta nova etapa hauria d'incloure més organitzacions. "El futur del país no el decidiran tres partits i dues entitats", ha sentenciat el president de l'entitat. Antich ha afirmat que calen noves veus: "no podem donar l’esquena als agents socials, empresarials, culturals". 

"A Òmnium no venem fulls de ruta ni receptes fàcils" ha declarat Antich i ha afegit: "intentem generar nous marcs i afavorir nous escenaris per treballar i construir nous horitzons per avançar". És en aquest context, en aquesta cerca d'avançar, on considera que són fonamental la introducció de més organitzacions. La mateixa entitat ja hi treballa, tal com ha assegurat el seu president: "Ja estem treballant-hi per fer-ho possible, enmig del soroll i malgrat la irresponsabilitat d’alguns". 

Malgrat tot, Antich ha remarcat: "La xarxa independentista continua sent sòlida, però el projecte polític no està cohesionat". “Això ens obliga a duplicar esforços, treballar per reconstruir l’espai polític mentre continuem lluitant en tots els fronts on socialment podem incidir”, ha subratllat. 

10 anys de la Declaració de Santa Coloma

L'escenari en què Antich ha assenyalat la necessita del moviment independentista de seguir avançant al marge del "soroll" és especialment significatiu: la celebració dels 10 anys de la Declaració de Santa Coloma, on Òmnium Cultural liderat llavors per la presidenta Muriel Casals va apostar per l’Estat propi. Ha estat en el marc d'aquesta commemoració que Antich ha enfocat el seu discurs en la necessitat d'obrir un nou cicle més plural. 

A més, ha reivindicat la feina d'Òmnium, deixant clar que l'entitat segueix treballant "cada dia" per aconseguir la independència i l’exercici del dret a l’autodeterminació. "La independència no es guanya repetint cada dia la paraula, ni demanant als altres que la facin; es guanya treballant-hi", ha sentenciat Antich. 

Òmnium assenyala la Declaració de Santa Coloma del 2012 com un punt clau i d'inflexió per l'entitat, ja que va ser quan l'organització subratllar que només amb un estat propi, es pot preservar la llengua, la cultura i la cohesió social. “I avui reivindiquem aquesta declaració i refermem el compromís”, ha assegurat Xavier Antich i ha afegit: "No tenim més alternativa que emancipar-nos i només podrem emancipar-nos si ho fem plegats, reconeixent la riquesa de la diversitat i el pluralisme".