L’aparició de diverses aplicacions que permeten el xat instantani a través dels dispositius mòbils ha permès que aquest dimecres al migdia tothom que hagi volgut, hagi pogut preguntar les seves inquietuds respecte l’1-O al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En un xat a través de l’aplicació catalana ZoneTacts i que ha durat uns 30 minuts, els usuaris han aprofitat per enviar-li les seves preguntes. Una de les que més s’han repetit ha estat si els col·legis obriran l’1-O, una qüestió a la qual Puigdemont ha respost que “hi haurà col·legis electorals oberts i res no podrà impedir que obrin amb normalitat”.

Suport internacional

Alguns usuaris han aprofitat el xat per mostrar la seva preocupació respecte a les garanties i al reconeixement internacional, unes pors a les qual Puigdemont ha respost amb convicció: “La millor manera és enviant un missatge clar l’1-O”.

Ha dit també que l'1-O podran votar "tots els que habitualment voten en unes eleccions a Catalunya". En paral·lel, el president ha afirmat que el suport internacional s'ha de "guanyar" i ha afegit que la millor manera de fer-ho és "enviar un missatge clar el dia 1". De fet, ha reconegut que la clau és "la gent i el seu compromís".

Relació Catalunya-Espanya

Un dels altres temes estrella del xat ha estat la futura relació Catalunya i Espanya i sobretot com funcionarà la transició després de l’1-O en cas que guanyi el 'sí'.

En aquest sentit, Puigdemont ha deixat clar que el Govern descarta una DUI, ja que li agradaria “una transició dialogada i negociada”. A més a més, ha afirmat que “les relacions han de ser sempre les millors, en benefici mutu”.

16.000 milions d'euros

En clau econòmica, ha defensat que els beneficis són "clars". Preguntat per com la independència afectaria els pressupostos, Puigdemont ha afirmat que el Govern “disposaria de 16.000 milions d’euros a l’any per destinar als pressupostos”.

A més, pel que fa a les taxes del futur Estat, s'ha mostrat partidari de "no castigar les classes mitjanes amb asfíxia fiscal", però ha reconegut que cal resoldre el "greuge" que es hi ha actualment. 

El teclat "minimalista"

Aquesta acció també ha deixat algunes anècdotes divertides, com ara la disculpa del president Puigdemont per escriure lentament, culpant el seu teclat de “minimalista”, acompanyat amb l’emoticona d’una cara trista “:-\" o els nombrosos missatges d’ànim que li han fet arribar els usuaris. De fet, la gran majoria d'usuaris que s'han connectat a l'aplicació han transmès el seu agraïment a Puigdemont per la feina feta fins ara i la seva energia per la que resta per fer. 

Davant l'allau de preguntes, Puigdemont no les ha pogut contestar totes però ha citat els ciutadans a tornar-hi el 29 d'agost.