Dues pàgines format DINA4, amb un escrit en lletra majúscula, cinc paràgrafs i sense signar. Aquesta va ser la nota que va rebre Pablo Casado on es detallava tota la corrupció amb què es relacionava la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, amb el seu germà Tomás sobre el famós contracte de les mascaretes en plena pandèmia l'any 2020. El diari El Mundo publica en exclusiva aquest document on es dona l'avís de la comissió que va rebre Tomás Ayuso per haver fet d'intermediari en la compra d'aquest material, aprofitant-se d'un contracte on, la part contractant, era la Comunitat que presideix la seva germana. De l'escrit destaca la darrera conclusió del text: "Per comprovar la vinculació econòmica entre l'empresari Daniel Alcázar (a través de la seva empresa Priviet Sportive), que va obtenir a dit el contracte de la Comunitat de Madrid per 1,5 milions d'euros i Tomás Díaz Ayuso, el veritable artífex del contracte i intermediari, i per tant sent el primer un testaferro d'aquest, tan sols és necessari anar al document d'Hisenda model 347 en l'exercici del 2020, que mostra la relació directa entre clients i proveïdors. Així es podran comprovar els pagaments efectuats per Daniel Alcázar a Tomás Díaz Ayuso".

Apareix la xifra

Aquesta va ser la punta de llança per la qual Pablo Casado i el seu secretari general, Teodoro Garcia Egea, van decidir emprendre un camí que se'ls ha girat en contra. El document, anònim, ha estat descartat per ells mateixos que vingués de la Moncloa. Però la incògnita de l'origen continua sent una incògnita que ambdós, de moment, sembla que volen emportar-se el secret a la tomba. De fet, han arribat a dir que és 100% anònima i per la seva banda, Casado obria la porta a que "vingués d'una entitat pública", sense entrar-hi més detalls. Un altre detall és que l'escrit explicita que la comissió era de 300.000 euros, una xifra arrodonida ja que l'exacta està marcada en 283.000 euros. Però Casado es va basar en la fiabilitat del paper i va ser la xifra que va comentar quan va ser entrevistat a la Cadena Cope en la seva darrera aparició pública en un mitjà de comunicació: ·La qüestió és si és comprensible que l'1 d'abril del 2020, quan morien a Espanya 700 persones, es pugui contractar amb la teva germana i rebre 300.000 euros per vendre mascaretes".

Escàndols sense impacte

Les investigacions privades posteriors que se li van obrir a Ayuso des del seu mateix partit i que aquesta, de forma estratègica, decidís esbombar els fets assegurant evitar el cop si desviava les comissions cap a l'espionatge, ha estat clau per revertir la notícia  consolidar el seu lideratge amb els votants del Partit Popular. Així doncs, les maneres de fer de Casado, dos fulls sense una validesa demostrable i la manca d'empatia com a líder del seu partit, l'han portat al desastre. Ayuso també està evitant altres escàndols que, malgrat sortir a la llum pública, de moment no l'han afectada.

Un darrer exemple és la denúncia que fan PSOE, Más Madrid i Unidas-Podemos davant la Fiscalia per la contractació d'una empresa de vins com a especialista en transportar material sanitari als hospitals de tota la Comunitat. Es tracta de la marca de vins Vin Dore 24 SL que es presenta com un espumós de categoria sota el lema 'No posis l'anell a la teva copa, brinda amb or'. El 31 de març del 2020, la Conselleria de Sanitat va atorgar un primer contracte a Vin Dore 24K SL per 2.317.150 euros pel subministrament de material sanitari a l'hospital d'IFEMA. Posteriorment, el 18 d'abril, va subscriure un altre per 2.783.000 euros, en concepte de repartir un milió de mascaretes per a l'hospital de campanya. D'altres, es van tancar en concepte d'emergència a través de l'expedient d'adquisició centralitzada d'equips de protecció per a tots els centres sanitaris dependents del Servei Madrileny de Salut.

 

Fotografia de portada: mural amb la cara d'Isabel Díaz Ayuso, elaborat per l'artista Tato Repetto per al restaurant Ding-Dong al barri madrileny de Salamanca, en un mur sencer coronada com l'estàtua de la llibertat i amb el raig de David Bowie travessant el costat esquerre de la cara.