L’exministre d’Educació del govern Rajoy, José Ignacio Wert, ha qualificat de nyap la taula de diàleg formada pels governs català i espanyol i ha carregat contra l’estratègia de Pedro Sánchez per afrontar el que anomena desafiament català.

Wert, en una entrevista que publica avui El Mundo amb motiu de la publicació del seu llibre Los años de Rajoy. La política de la crisis i la crisis de la política, assegura que el govern espanyol està cometent “un greu error amb el seu enfocament de la qüestió catalana”. Així, sosté que “del que no es pot parlar, no és parla”, referint-se a la constitució aquesta setmana de la taula de negociació. “Admetre un nyap com la taula de diàleg, extravagant des del punt de vista constitucional que només es pot entendre com una negociació internacional, és un error irreparable”, afirma.

L’exministre popular assegura que l’independentisme només busca que s’accepti l’existència del dret a l’autodeterminació, fet que considera “inacceptable”, Així carrega contra Sánchez per intentar trobar una solució fora de la llei i li retreu que pretengui desjudicialitzar la política. “Si algú comet un delicte, vostè no pot resoldre políticament un delicte”.

Potencial destructiu

Wert insisteix que no hi ha problema més greu a Espanya per la seva gravetat, profunditat i “potencial destructiu que el desafiament independentista català” i alerta que s’està traslladant a altres punt de l’Estat espanyol. Posa com a exemple Teruel Existe,  el moviment per a la independència de Lleó o Soria Ya

L’exministre popular, que es va significar per perseguir el català a l’escola mentre era ministre amb la coneguda com a llei Wert, preguntat sobre com va portar ser el blanc de les crítiques de l’independentisme afirma: “Transmeto una imatge d’arrogància que fa fàcil que et converteixen el focus de les crítiques”.