El diputat d'ERC al Parlament de Catalunya Ruben Wagensberg, un dels imputats pel jutge Manuel García-Castellón com a presumpte responsable rere les protestes de Tsunami Democràtic, ha confirmat aquest dimecres el trasllat temporal a Suïssa, a on resideix des de fa un temps ja, tal com s'ha conegut aquest matí, per aïllar-se de la pressió judicial i cercar assessoria jurídica d'advocats internacionals. En una entrevista a RAC1, Wagensberg ha justificat la decisió de marxar a Suïssa al·legant que té "pànic" de tornar ara a Catalunya tal com està la cosa, amb la judicatura espanyola accentuant la pressió coincidint amb la tramitació de l'amnistia, i amb "por d'una detenció arbitrària". 

Wagensberg ha explicat que només ho coneixia el seu entorn proper i que ho va parlar amb el partit al qual pertany, ERC, abans de marxar. Amb tot, assegura que no s'està amagant "de res" i assegura que el desplaçament ha estat per cercar la millor defensa legal possible, així com per tenir un distanciament que l'ajudi a portar la pressió. En aquest sentit, el diputat català ha reiterat que no se sent un "exiliat", ja que no té cap citació pendent i que pot tornar i desplaçar-se lliurement si ho volgués. A més, assenyala que com a diputat al Parlament està aforat i que en tot cas la seva causa l'hauria de portar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, òrgan amb el qual no té res pendent. 

"Il·lògica" la imputació per terrorisme

"La paraula exili em queda gran, em puc moure lliurement", ha assenyalat Wagensberg. En aquest sentit, el diputat assegura que la seva defensa legal i organitzacions de drets humans que coneix des de l'època del 'Volem acollir', moviment del qual va ser un dels impulsors, creuen que és "Il·lògica" la imputació que García-Castellón veu d'un suposat delicte de terrorisme i atemptat contra drets humans per les protestes postsentència del Procés de Tsunami Democràtic. "Coneixent la meva trajectòria personal...", apunta el diputat republicà, que recorda que ha dedicat bona part de la seva vida a la investigació sobre drets humans i terrorisme arreu del món. 

A banda, el diputat republicà també ha reiterat que no va haver-hi cap intenció de terrorisme a Tsunami, sinó que era "un moviment de resposta massiva de la ciutadania, centenars de milers de persones, contra una situació que van veure injusta". En suma, "mobilitzacions pacífiques, en forma de desobediència civil", alhora que assegura que cap altra protesta similar a altres llocs del món ha estat catalogada com a terrorisme. "L'Estat està fent ús del delicte de terrorisme per deslegitimar moviments socials pacífics i la dissidència política. Els advocats no ho acaben d'entendre, només es va parlar en clau de diàleg i de pacifisme. Totes les suposades proves condueixen a una conducta pacífica i en clau de drets humans. Entenen que és una causa política", ha argumentat. 

Problemes de salut mental: de baixa i medicat

Wagensberg afirma que ha dedicat aquest temps a Suïssa a protegir-se i a estudiar la causa amb els seus advocats. Sobre això, també ha parlat de la necessitat que ha tingut de trobar descans de les pressions judicials, alhora que ha apuntat als problemes de salut mental als quals la situació l'ha portat. A l'inici de la legislatura el diputat ja va estar de baixa per ansietat i darrerament, ha explicat, ha estat de baixa mèdica i medicat amb antidepressius. "Pànic, nervis, no poder dormir, pressió al pit, marejos, tremolor de la vista, i poca claredat per pensar i ordenar idees", lamenta. "Fa mesos que pateixo, que no puc tenir una vida normal, sempre tens un soroll al cap. I una incapacitat per fer la teva feina. La repressió té una part humana, un impacte", conclou el diputat, des de Suïssa.