Els diputats de JxCat han ensopegat aquest diumenge amb un obstacle afegit a la prou complicada arrencada de la legislatura. La meitat del grup parlamentari i tots els passatgers del vol de Vueling que havien de sortir a les 3 de la tarda d'aquest diumenge de Berlín han quedat bloquejats a l’aeroport de Tegel arran el retard de sis hores del vol. El grup parlamentari intenta tornar a Barcelona després de participar en la reunió amb el president, Carles Puigdemont, en què s'ha fixat el darrer tram de la investidura.

La causa del retard ha estat la vaga dels controladors aeris de Marsella, que ha afectat altres vols, però cap amb la intensitat de l’avió de Barcelona, la sortida del qual, prevista inicialment per a les 15 h, s’ha arribat a anunciar per a passades les 23 h.

El problema ha estat provocat pel fet que amb l'espera inicial provocada per la vaga els tripulants de l'avió han superat les hores programades. No hi havia una tripulació prevista per fer el relleu, tot i que la vaga estava anunciada feia dies.

La companyia s’ha limitat a comunicar el retard quan els passatgers ja eren a la terminal. Ha atribuït la situació a la vaga, tot i que la resta de vols anaven sortint amb normalitat.

La companyia ha ofert als passatgers un val de 12 euros per consumir en algun dels dos bars d’un equipament aeri que no destaca precisament per l'oferta gastronòmica. A partir d’aquest moment, no ha comparegut ningú de Vueling fins a les 7 del vespre i els passatgers s’han hagut d’informar a través de les xarxes, que constantment anaven canviant l’hora.

Si al començament, el retard —ja habitual en aquest vol dominical de Vueling, segons els usuaris habituals— s’ha encaixat amb humor, a mesura que l’hora prevista de sortida s’anava submergint en una perspectiva cada cop més inhòspita, ha començat a córrer un cert neguit entre els diputats, primer davant la constatació que no es podria seguir el Barça-Madrid i tot seguit per la perspectiva d’haver de consumir fins a vuit hores més de les previstes en la ensopida terminal.

La situació ha arribat al punt que una part dels diputats han renunciat a viatjar i han deixat el vol per a dilluns, altres han hagut de canviar la destinació a Madrid on havien de ser a primera hora del matí. El vol a la capital espanyola ha sortit a l'hora prevista.

Quan tocaven les 7 del vespre —i quatre hores de retard acumulat—, la companyia ha anunciat als passatgers la sortida per a les 9 del vespre i els ha ofert un nou val de 6 euros. Els diputats i la resta de passatgers continuen a hores d'ara a l'aeroport per embarcar en el vol que havia d'haver sortit a les 3 de la tarda.