La secretària general de Vox al Congrés dels Diputats, Macarena Olona, ha assegurat aquest dijous que el president dels Estats Units, Donald Trump, no és "responsable" de l'assalt al Capitoli, per la qual cosa els "motius" per concedir-li el Nobel de la Pau "continuen vigents".

En una entrevista a TVE, Olona ha destacat que Trump és el "primer president des de 1980 que no ha portat als nord-americans a una guerra", i ha demanat d'esperar a l'acabament del mandat de Joe Biden per veure si el nou president pot dir el mateix.

En aquest context, la dirigent de Vox ha insistit que cap líder polític "no pot fer-se responsable de les accions dels ciutadans", ni si més no de l'ocorregut al Capitoli, que va ser assaltat per partidaris del mateix Trump durant la certificació de la victòria de Joe Biden.

"Qualificar l'ocorregut com un cop d'estat, les escenes són dantesques per tal com suposen la interrupció del funcionament de la cambra i la sobirania popular", ha continuat, posant en qüestió que els que hagin "criticat aquestes accions" siguin els mateixos que "van encoratjar accions més costoses com l'envolta el Congrés" o el Parlament andalús.

Exonera Trump de l'assalt al Capitoli

Així, segons Olona els motius per concedir al dirigent l'"alta distinció, segueixen vigents", ja que no s'ha "produït cap fet que enervi la concessió del reconeixement". "No fem responsable a Trump de l'ocorregut al Capitoli", ha insistit, culpant a la "manipulació dels mitjans" l'atribució de l'atac al president.

Segons el seu parer, "no hi ha cap paraula que encoratgés o que justifiqués" el setge, i el mateix Trump va condemnar "enèrgicament" l'esdeveniment. Finalment, Olona ha lamentat que a Espanya s'hagi arribat a dir que Vox donava suport als "aldarulls" a la Cambra nord-americana quan el líder del partit, Santiago Abascal, i posteriorment "tots els dirigents" l'hagin condemnat.

Aquesta petició arriba just el dia que Trump es convertirà en expresident dels Estats Units. Precisament, avui mateix una de les seves últimes decisions de Trump al capdavant de la Casa Blanca ha estat concedir una sèrie d'indults i commutacions de penes. Un dels més significatius és el que ha concedit al seu exassessor Steve Bannon, detingut i acusat de frau. Es tracta de l'únic dels indultats que encara està pendent de condemna. La resta dels afavorits amb el perdó de l'encara president ja tenien condemnes fermes.