Vox està disposat a donar suport a "una majoria constitucional" al Congrés que permeti formar un govern a l'executiu estatal sense el suport de l'independentisme, l'espai a l'esquerra del PSOE i els nacionalistes perifèrics. Els de Santiago Abascal, amb 33 diputats al Congrés, han assenyalat que el seu objectiu és evitar "el perill que Pedro Sánchez sigui investit president de la mà de tots els enemics d'Espanya". No seran "l'excusa de ningú, ni l'impediment per evitar un govern dels qui pretenen destruir els fonaments de la Constitució", han subratllat.

D'aquesta forma, sembla que l'extrema dreta espanyola s'obre a donar suport a la gran coalició o, almenys, a l'acord entre els dos principals partits espanyols, PP i PSOE, per investir Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol, ja que és el candidat del partit més votat en les darreres eleccions generals del 23-J. Una via, però, que tot i les insistències dels populars, els socialistes descarten, i cerquen el suport dels partits independentistes i nacionalistes perifèrics per reeditar el govern de coalició, ara amb el Sumar de Yolanda Díaz.

Des de Vox, defensen aquesta postura que consideren "prudent i assenyada, malgrat els qui s'obstinen a demonitzar i culpar Vox, demonitzant i culpant més de tres milions d'espanyols que tenen dret a la representació política". Així i tot, no han dirimit en cap cas si aquesta "majoria constitucional" implica que els d'Abascal formin part del govern espanyol o no, una opció que el PSOE descartaria totalment. 

Aritmètica possible, però improbable

Una de les possibilitats és la suma dels 137 escons del PP, més els 121 del PSOE i els 33 de Vox, que arribarien als 291, superant amb escreix la majoria absoluta que es requereix en la primera votació de la investidura d'un candidat a la presidència, però es tracta d'una aritmètica impossible, excepte sorpresa majúscula. L'opció que proposa Feijóo és que PP i PSOE formessin la 'gran coalició', sumant una majoria clara de 258 diputats, i encara està per veure, tot i el comunicat de Vox, que la formació d'Abascal donés suport a un govern PP-PSOE o monocolor del PP, sense posar la condició d'entrar a l'Executiu. 

Evitar un "govern de destrucció nacional"

Vox ha manifestat la seva "preocupació" davant la possibilitat que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, sigui investit president amb els suports "del pròfug de la Justícia, Carles Puigdemont, Bildu, PNB i ERC, la secretària general dels quals és la fugida a Suïssa Marta Rovira, encarregada de negociar amb el PSOE aquest acord". L'extrema dreta espanyola considera que l'acord entre PSOE-Sumar i aquests partits seria una "gran amenaça per a l'ordre constitucional i la convivència" i donaria lloc a "un govern de destrucció nacional".