Les paraules de Díaz Ayuso abans de la manifestació de Colón segueixen portant cua. Si ahir ja la va sermonejar el PSOE i el mateix PP, avui ha estat el torn de Vox. El portaveu del partit d'ultradreta al Congrés, ha subratllat avui que el monarca no expressa la seva opinió si signa els indults i ha demanat posar el focus de la responsabilitat en el Govern espanyol. 

"El Rei té l'obligació constitucional de signar els indults, això és inqüestionable", ha assegurat avui Espinosa dels Monteros, en roda de premsa. Així mateix, el dirigent de Vox ha subratllat que, amb la seva signatura, el monarca no està expressant la seva opinió sobre la mesura de gràcia, sinó simplement "complint el seu deure constitucional". Per això, creu que el focus no s'ha d'allunyar de Sánchez i la seva decisió de concedir uns indults que "no tenen tota legitimitat".

Ayuso matisa les seves paraules

Malgrat que la presidenta de la Comunitat de Madrid ha negat haver rectificat les seves paraules, com a mínim, ahir es va veure obligada a matisar-les. En declaracions davant la premsa va posar el rei Felip VI al centre de la polèmica dels indults. "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Firmarà els indults? El faran còmplice d'això?", va dir davant la premsa.

Després de la polseguera que va aixecar la pregunta retòrica, dilluns al vespre va precisar que la responsabilitat dels indults  és només de l'executiu de Sánchez. "Tota la culpa, que consti, recau en el president del govern d'Espanya, que està deteriorant greument totes les institucions de l'Estat i la imatge internacional d'Espanya en benefici propi", va assegurar. "Això és el que vull denunciar, que es comprometi a tothom i es creï un perjudici gravíssim a la justícia; a més, això passarà amb nocturnitat i traïdoria enmig de l'estiu", ha conclòs.

El PP incòmode 

La incomoditat del PP amb les declaracions de la presidenta madrilenya es va fer evident ahir. En una entrevista a TVE, la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, va remarcar que el paper del monarca “està taxat” a la Constitució espanyola i que els indults als presos polítics independentistes són només “una responsabilitat del govern espanyol” i del seu president Pedro Sánchez.

També Casado va explicar que la responsabilitat dels indults correspon "en exclusiva" a Pedro Sánchez i al seu govern, "com estableix el nostre sistema polític, una monarquia parlamentària exercida de forma impecable pel rei Felip VI com a cap de l'Estat".

 

 

Imatge principal, Isabel Díaz Ayuso / EFE