El partit d'extrema dreta Vox és la formació que rep més aportacions econòmiques de caràcter privat per a les seves despeses i campanyes, segons assegura El Diario.es. Ja ho va recordar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el debat de la moció de censura presentada per Vox: "No oblidem una cosa que passa per fora del radar dels mitjans de comunicació, però el partit del senyor Abascal és el partit que més donacions privades rep de tot el sistema polític".

Durant el curs polític de 2019, Vox va rebre un total de 1.564.800 euros en concepte de "donacions i llegats". El citat digital ensenya quines van ser les donacions dels diferents partits durant l'exercici polític de 2019:

donacions partits polítics El Diaio.es

Els partits declaren aquestes donacions als seus corresponents portals de Transparència. El 2019, on hi va haver dues eleccions generals, el PSOE va ingressar 275.616 euros en donatius privats, el PP 276.446, Podemos 74.624 i Ciutadans 26.099 euros. Per la seva banda, ERC va rebre 133.276 euros, el PdeCat 208.750 i el PNB va declarar l'any passat només 8.629,36 euros. 

Hi ha una llei que regula les donacions a les formacions polítiques; la llei de Finançament de Partits Polítics, que es va reformar per última vegada l'any 2015. Amb aquesta reforma es va estipular que la quantitat màxima que una persona pot donar a un partit és de 50.000 euros anuals (fins aleshores la llei permetia fer donatius de fins a 100.000 euros). 

Concretament, la llei apunta que els partits "no podran acceptar o rebre directa o indirectament donacions anònimes, finalistes i revocables". De la mateixa manera, les formacions tampoc podran rebre "donacions superiors a 25.000 euros i en tot cas, les donacions de béns immobles, hauran de ser objecte de notificació al Tribunal de Comptes pel partit polític en el termini de tres mesos després d'acceptar el donatiu". 

Vox i el crowdfounding

Vox rep aportacions de petites empreses i sobretot de particulars que simpatitzen amb la causa. El partit que lidera Santiago Abascal ha recorregut a campanyes de crowdfunding per recaptar diners pel pagament de fiances judicials o per comprar una furgoneta de prop de 50.000 euros. 

A la seva pàgina web, Vox hi té un formulari a través del qual es poden fer aportacions. Aquest formulari va acompanyat del següent text: "Vox no és ni serà mai una industria de subvenció ni una colla de ganduls. No entenem que els espanyols amb unes idees, les que siguin, hagin de finançar amb els seus impostos iniciatives polítiques contràries a les seves; i, igual que a tu, ens fan vomitar els negocis tancats a la calor de la política als reservats dels restaurants o al lavabo d'una gasolinera. La nostra vocació és la de servir i el nostre lloc és qualsevol on hi hagi llums i taquígrafs". Tot i aquesta afirmació, El Diario.es subratlla que Vox ha amagat la procedència d'algunes donacions mentre han acusat a partits com Podemos de finançar-se de manera opaca