“És un clamor de milions d’espanyols”. D’aquesta manera, Vox per fi ha registrat la tan anunciada moció de censura contra Pedro Sánchez. Els ultres ho han fet avui al Congrés dels Diputats, i l’han defensat perquè és l’únic mecanisme davant del “moment més greu des de l’any 1978”. El candidat serà Santiago Abascal i la presentarà el diputat català Ignacio Garriga, qui també serà el candidat a la Generalitat. Els números no sortiran, i menys encara sense el PP, però tenen visibilitat assegurada. La data ja no està en les seves mans. Dependrà de la Mesa i la Junta de Portaveus.

En una roda de premsa després de registrar-la, Iván Espinosa de los Monteros ha justificat que “cap govern en democràcia ha acumulat tants motius per a la moció”, i que ara és el millor moment, “potser el més greu des del 78”. El portaveu ultra ha assegurat que el 2020 ha estat “tràgic des del punt de vista sanitari”, amb una “gestió negligent si no criminal”, i que encara serà pitjor per a l’àmbit econòmic. “Hi ha motius sobrats”, ha conclòs al respecte. Ha instat el PP de Pablo Casado a "reflexionar" la seva posició.

 

Ignacio Garriga ha detallat alguns dels motius pels quals han registrat la moció de censura. El “principal”, que “el govern socialcomunista es va constituir mitjançant el frau a l’electorat”. Segons ha argumentat, “va sustentar-se en la mentida dient que no pactaria amb els hereus d’ETA ni amb Podemos”. També ha criticat l’estat d’alarma, “un estat d’excepció encobert vulnerant drets fonamentals i llibertats públiques”, o la nova llei de memòria democràtica, que “trenca la concòrdia nacional”.

Espinosa de los Monteros ha arribat a dir que “és un clamor” aquesta moció i que “milions d’espanyols, que ens voten i que no, pensen que cal fer alguna cosa”. El dirigent ultra ha tret ferro als números perquè surti endavant: “Tots els partits que han presentat una moció de censura han acabat governant. No tinc cap dubte que Vox acabarà governant”.

En comparació amb la que va presentar Pedro Sánchez el 2018, que es va gestar en poques hores, la moció de censura de Vox ha arribat tard, dos mesos després que Santiago Abascal la va anunciar en el ple del Congrés. En aquella sessió, el líder ultra va avisar que els espanyols no podien perdre temps per expulsar els inquilins de La Moncloa. Ara la Mesa del Congrés haurà de qualificar-la i després la Junta de Portaveus haurà de fixar una data per a la celebració del debat de censura.