Salvador Illa pot respirar ara més alleujat. Després de dir la setmana passada que donaria els seus vots a Salvador Illa per evitar un nou govern independentista, Vox ha fet avui marxa enrere. La portaveu dels ultres a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha assegurat aquest dilluns que aquesta possibilitat queda descartada. Des de divendres, el debat de les eleccions del 14-F ha girat al voltant de si el candidat del PSC acceptaria o no els vots de l’extrema dreta, com va fer Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona amb els vots de Manuel Valls.

En una entrevista aquest dimarts al matí a TVE, Rocío Monasterio ha rectificat i ha defensat que “en cap cas” afavoriran la investidura d’un presidenciable “que és el soci del colpisme”. En aquest sentit, la líder dels ultres a Madrid ha insistit que “mai” no seran “socis indirectes dels enemics d’Espanya”. I ha conclòs sobre aquesta qüestió: “Que perdin tota il·lusió”.

La polèmica es va desencadenar divendres passat. En una entrevista a Ok Diario, el secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, va defensar que estaven disposat a investir Salvador Illa si es donava el cas: “Si s’ha d’escollir entre un govern presidit pels colpistes o pels socialistes, si he d’escollir entre el dolent i el pitjor, haurem d’escollir el dolent. Sempre serà més fàcil recuperar el govern de Catalunya amb els socialistes”.

El PSC se’n desmarca

Després d’un cap de setmana de molt rebombori, finalment el PSC va desmarcar-se dels vots de l’extrema dreta. La viceprimera secretària dels socialistes catalans, Eva Granados, va respondre de forma clara aquest dilluns: “No, mai i res. No volem saber res de la ultradreta”. I va interpel·lar la resta de formacions polítiques, especialment al PP i Ciutadans: “Preguem als altres partits que no donin protagonisme a l’extrema dreta; és una irresponsabilitat”.

Quina fórmula busca Salvador Illa per intentar presidir la Generalitat? La mateixa que a La Moncloa. En una entrevista a La Sexta aquest dilluns a la nit, el candidat del PSC a les eleccions del 14-F va rebutjar l’oferiment de Ciutadans per a governar plegats. La seva aposta passa per “un govern progressista amb els comuns, com està funcionant al Govern d’Espanya”, va defensar l’encara ministre de Sanitat. Avui és el dia escollit per al seu relleu.