El diputat i secretari general del partit d'ultradreta Vox, Javier Ortega Smith, ha afirmat que el seu partit està disposat a investir el candidat socialista Salvador Illa a canvi que no puguin governar els independentistes. Les declaracions les ha donat en una entrevista oberta als internautes al digital Ok Diario: "Si podem evitar amb el nostre vot que governessin els colpistes, els separatistes del PDeCAT, d'ERC, crec que amb responsabilitat faríem tot el que estigués a les nostres mans perquè no governessin els colpistes". 

A partir d'aquesta premissa, el periodista li repregunta si fins i tot Vox faria Illa president de la Generalitat i ha contestat: "Si s'ha d'escollir entre un govern presidit pels colpistes o pels socialistes, si haig d'escollir entre el pitjor i el més dolent, haurem d'escollir el pitjor. Sempre serà més fàcil recuperar el govern de Catalunya amb els socialistes".

És curiós perquè en cap moment cita Junts per Catalunya a qui posa al mateix sac del PDeCAT i tampoc esmenta la CUP. Smith s'ha anat escalfant la llengua i ha acabat construint la frase rotunda per si quedaven dubtes: "Vox facilitaria la investidura d'Illa a Catalunya perquè no governin els colpistes". I ho admet perquè "no són il·lusos" i saben que ells, de moment, no guanyaran.

Avisa que ja han estat decisius en altres comunitats

Smith és un dels màxims representants de Vox però davant la sorpresa del periodista que l'entrevistava, ha matisat que serà el Comitè Executiu del partit qui acabi prenent la decisió final. A més, adverteix que aquesta situació no és nova per a ells. En el cas d'Andalusia ja van haver de "frenar l'esquerra facilitant un govern amb el PP i Ciutadans". Un cas que també es pot traslladar a la Comunitat de Madrid.

A la vegada que accepta poder donar la presidència al PSC i al seu candidat, també s'ha carregat la gestió d'Illa com a ministre de Sanitat: "L'efecte Illa són 70.000 morts, és un descontrol absolut, és la pitjor gestió sanitària de la pandèmia pràcticament a tot el món". 

Primeres reaccions

Les declaracions han agafat volada ràpidament. El diputat al Congrés d'ERC, Gabriel Rufián, ha estat un dels més ràpids en activar-se a twitter per respondre Smith: "Que Illa és el candidat del 155 ni cotitza a borsa".