Aquest dilluns ETA ha tornat al Congrés de la mà de Vox. El líder del partit d’extrema dreta ha denunciat les suposades actes de la banda terrorista, publicades per Europa Press, segons les quals l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero hauria informat el mediador que França preparava operatius policials. Els ultres no descarten querellar-se contra l’exmandatari espanyol.

De moment, segons ha anunciat Abascal, el partit ha registrat al Congrés dels Diputats tres escrits, dirigits als ministeris d’Interior, Presidència i Exteriors perquè les administracions aportin tota la informació relativa a “suposades negociacions, converses i contactes”. En funció del que trobin, demanaran les compareixences de Zapatero i Mariano Rajoy a la cambra baixa. I no descarten acabar querellant-se davant dels tribunals contra l’exdirigent socialista. Ha dit que aquelles negociacions van desembocar en la "legalització de l'espai polític d'ETA", en referència a l'esquerra abertzale.

Abascal no s’ha quedat aquí, sinó que també ha volgut establir un paral·lelisme amb el procés català. Ha dit que el “pròleg” de les negociacions de Zapatero van ser les converses de Josep Lluís Carod-Rovira a Perpinyà. “L’anomenat procés de pau basc està íntimament relacionat amb l’anomenat procés”, ha arribat a dir.

Per altra banda, també ho ha vinculat al possible acord a Navarra entre el PSOE, Geroa Bai i Bildu. "És dramàtic qualsevol acord amb Bildu, encara que sigui per omissió amb una abstenció", ha avisat.

Converses

Sobre les converses per a la formació de governs autonòmics i municipals, el president del partit ultra ha reiterat que, si Ciutadans vol el seu suport, s’haurà d’asseure amb ells. “No acceptarem un empassa-la, un acord ja tancat”, ha advertit.