La investidura d'Isabel Díaz Ayuso. L'extrema dreta fa un altre pas endavant. Ja no exigeix l'entrada al govern, però, després de l’embolic de l’Ajuntament de Madrid, amb pactes a dues bandes entre tres parts, ja no volen més sobresalts. És per això que Vox, amb les negociacions de la Comunitat de Madrid al davant, ha fet una altra exigència al PP i Ciutadans: la firma d’un “programa únic comú” si volen governar amb els seus vots. I ha posat una data límit per a la negociació: el pròxim dimarts 2 de juliol a les dues de la tarda.

El document, presentat aquest dimecres per la seva líder autonòmica Rocío Monasterio, planteja tres “condicions de negociació”. En primer lloc, reclamen “respecte” i avisen que “només donarem els nostres vots a un govern que respecti els nostres votants i subscrigui obertament un acord amb Vox”. En segon lloc, “compromís”, i per això asseguren que “les tres parts signaran un programa únic comú”. Finalment, “lleialtat”, el deure de “complir amb el que signen”.

Pel que fa als principis programàtics, des de Vox reclamen eliminar o abaixar tots els impostos autonòmics o “suprimir les subvencions destinades a finançar xiringuitos que tinguin caràcter ideològic”. També reclamen “la identificació de tots els immigrants” de la Comunitat de Madrid en situació irregular, “amb una atenció especial en la identificació i repatriació dels menes”, exigir als països d’orígen “el pagament de la factura sanitària tant dels immigrants il·legals com dels comunitaris o visitants” o “suprimir les ajudes als immigrants il·legals”.

"A partir d'aquest moment, i amb aquestes condicions mínimes, VOX allarga la mà a tots els partits que pretenguin arribar a un acord d'investidura durant el mes de juliol a la Comunitat de Madrid, en el termini prèviament establert", assegura el document.

Aquest nou peatge arriba després del trencament de les relacions evidenciat aquest dimarts, quan Vox va fer públic el pacte secret segons el qual el PP es comprometia a donar-li “regidories de govern” als ultres. L’acord no ha estat mai acceptat per Ciutadans, que continua negant-se a signar acords amb aquesta formació. Ara la batalla es trasllada a la Comunitat de Madrid, on els vots de Vox tornen a ser imprescindibles perquè governi la dreta.