Si vols ser investidura de nou, Isabel Díaz Ayuso necessitarà dels vots favorables o l'abstenció de Vox. A priori, no hauria de ser un problema, com han manifestat les dues parts. Però l'extrema dreta ja ha començat a plantejar una negociació de càrrecs, mentre no es constitueix el nou parlament el 8 de juny. Ha estat Santiago Abascal qui aquest divendres que ha proposat que un dels seus diputats ultres ocupi la presidència de l'Assemblea de Madrid. La resposta de la presidenta en funcions, que no ha descartat incorporar-los amb conselleries, no s'ha fet esperar: que és una petició excessiva amb el pes electoral que tenen però que serà "generosa".

En una entrevista a la Cadena COPE, Abascal ha plantejat que la presidència del parlament sigui "ocupada per parlamentaris" de Vox, que podria desenvolupar "un paper institucional molt adequat". Per això ha reclamat al PP que "mostri alguna mena de generositat amb l'actitud de Vox" de facilitar la seva investidura. Si bé el líder de la formació ultra ha admès que és "un lloc molt important", també ha recordat que els populars no disposen de majoria absoluta per a ser investits.

"Tota Espanya està pendent de com funciona" la fórmula de governança entre el Partit Popular i Vox, ha assegurat Santiago Abascal. En aquest sentit, el dirigent ultradretà ha assegurat que "sens dubte" arribaran a un acord i estaran tots "a l'altura de les circumstàncies".

Resposta d'Ayuso

En una altra entrevista, en aquest cas a Antena 3, Isabel Díaz Ayuso ha replicat que "per a un grup de catorze diputats, potser presidir és massa" (en realitat en té tretze). En aquesta línia, la líder madrilenya ha recordat que tan sols es troba a quatre escons de la majoria absoluta per a ser investida. En tot cas, després d'aquesta precisió, ha assegurat que "caldrà veure-ho" i que "cal ser generosos", com li ha demanat Santiago Abascal. "El que no pot ser és el que passava a l'anterior legislatura, molts cops amb Ciutadans, que no volia saber res de Vox però cogovernava gràcies a ells. En aquesta vida cal ser no només humil, sinó també generós", ha conclòs al respecte.

Consellers de Vox?

L'endemà mateix de les eleccions madrilenyes, el 5 de maig, la presidenta madrilenya no va descartar incorporar al seu nou govern --que serà "una mica més petit"-- consellers de la formació ultra. Tampoc no va tancar la porta a oferir algun càrrec a Ciutadans, perquè alguns diputats d'aquest partit "han valgut la pena". És el cas de l'exconsellera Marta Rivera de la Cruz, de Cs, que tenia molt bona sintonia amb la candidata del PP.